U wilt u aan de slag om te verduurzamen. Wij helpen u graag op weg.

Aardgasvrij wonen maakt deel uit van het Klimaatakkoord en is nodig om verdere opwarming van de aarde tegen te houden. Wat kunt u zelf doen?

Als inwoner

Kleinere maatregelen om minder energie verbruiken

Energie die u niet verbruikt, hoeft niet opgewekt te worden en hoeft u niet te betalen. Kleine eenvoudige aanpassingen, zoals een waterbesparende douchekop of led-verlichting, maken daarbij al een groot verschil. 

Klik hier voor meer tips >>

Grotere maatregelen

  • Isoleren - bij de meeste manieren om een woning aardgasvrij te maken is een bepaald isolatieniveau noodzakelijk. Isoleren is dan ook vaak de eerste stap, zoals gevelisolatie of HR +++ glas.
  • Zonnepanelen plaatsen is een belangrijke stap bij het verduurzamen van uw woning.  Veel Nederlandse woningen hebben inmiddels zonnepanelen. We zetten voor u een aantal tips en aandachtspunten op een rij.
  • Zonnepanelen, warmtepomp, geothermie en waterstof. Er zijn al best wel wat alternatieven voor uw cv-ketel. Hoe weet u nu welke warmtebron het beste bij uw situatie past?

Duurzaam Bouwloket geeft onafhankelijk advies

De gemeente Nieuwkoop werkt samen met Duurzaam Bouwloket om u te informeren bij het maken van de juiste keuzes bij het verduurzamen van uw woning. Onafhankelijke adviseurs vertellen u hoe u uw woning comfortabel, energiezuinig, duurzaam en aardgasvrij verbouwt. Zo maakt u uw woning klaar voor de toekomst.

Meer informatie over Duurzaam Bouwloket >>

Beschikbare subsidies en regelingen

Als inwoners van de gemeente Nieuwkoop kunt u gebruik maken van verschillende subsidies en regelingen die het verduurzamen van uw woning extra aantrekkelijk maken.

Meer informatie over subsidies en regelingen
 

Energiecoaches kunnen u ook adviseren

U wilt graag zelf aan de slag om uw woning te verduurzamen. Maar waar te beginnen? Hulp nodig? Maak gebruik van het gratis advies van onze energiecoaches. Zij komen bij u langs en adviseren u over het verduurzamen van uw woning.

Meer informatie over de energiecoaches >>

Gebiedscoöperatie Nieuwkoop

De Gebiedscoöperatie is een belangrijke speler in de verduurzaming van de gemeente Nieuwkoop en een samenwerkingspartner van de gemeente. De Gebiedscoöperatie is van en voor de inwoners en ondernemers van Nieuwkoop. Daarbij staat één ding vast: hoe meer inwoners en partijen actief meedenken en meedoen, des te slagvaardiger ze kunnen zijn en des te sneller een duurzame toekomst voor Nieuwkoop werkelijkheid wordt!

Meer informatie over Gebiedscoöperatie Nieuwkoop >>

Als ondernemer

Als ondernemers kijkt u altijd kritisch naar waar u kosten kunt besparen. Heeft u daarbij al wel eens naar uw energiekosten gekeken? Inzicht geeft overzicht.

Energiescan

Laat eens een energiescan maken. Hiermee krijgt u inzicht in het energieverbruik van uw onderneming of organisatie. De gemeente Nieuwkoop stelt via de Omgevingsdienst West-Holland elk jaar energiescans beschikbaar.

Meer informatie over de energiescan >>

Energiebesparingsplicht

Wist u dat u als ondernemer een energiebesparingsplicht heeft als u jaarlijks meer dan 50.000 kWh stroom en/of meer dan 25.000 m3 gas verbruikt?

Meer informatie over de energiebesparingsplicht >>

Zonnepanelen

Overweegt u zonnepanelen te plaatsen om uw energierekening te verlagen? Het is een interessante investering nu de terugverdientijd steeds korter wordt. Ziet u er tegenop om dit allemaal zelf te regelen? Dan is een Postcoderoosproject van de Gebiedscoöperatie Nieuwkoop wellicht iets voor u.

Meer informatie over zonnepanelen >> 

Meepraten en denken over verduurzamen

De gemeente betrekt ook bedrijven, organisaties en instellingen in de stappen die zij zet op weg naar aardgasvrije woningen. Op initiatief van de Gebiedscoöperatie en met ondersteuning van de Verenigde Ondernemers Nieuwkoop en van de LTO’s land- en glastuinbouw zijn zeven sectortafels ingericht. U kunt zich aanmelden om mee te denken en te praten.

Meer informatie over de sectortafels >>