Subsidies

Hier vindt u een actueel overzicht van veelgebruikte regelingen en subsidies. 

Gemeentelijke subsidies

Energiebesparingsfonds

Wilt u uw huis verduurzamen? Dit levert u veel voordelen op. Zoals een toename in comfort en een lagere energierekening. De gemeente Nieuwkoop draagt bij aan de kosten via het Energiebesparingsfonds. Wanneer u besluit uw woning te isoleren of te voorzien van nieuwe beglazing komt u mogelijk in aanmerking voor de gemeentelijke subsidie uit het Energiebesparingsfonds. De gemeente geeft een subsidie van 20% van de kosten tot een maximum van €2.500.   

Om subsidie aan te vragen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U bent eigenaar-bewoner van een woning die vóór 1992 gebouwd is en de WOZ-waarde is in 2023 niet hoger dan € 405.000.  

Meer informatie over de het energiebesparingsfonds >> 

Een financiële bijdrage om uw idee te realiseren

De gemeente Nieuwkoop stimuleert initiatieven voor en door de Nieuwkoopse samenleving. Heeft u er wel eens aan gedacht om een maatschappelijk initiatief te starten? Jeuken uw handen om samen met een groep mensen, die wel wat extra sociaal contact kunnen gebruiken, dat stukje groen voor de deur nieuw leven in te blazen en te onderhouden? Of heeft u andere originele ideeën?

Meld uw idee dan aan via Denk Mee en kom in aanmerking voor een financiële bijdrage om uw idee te kunnen realiseren. Op dit platform vindt u ook alle informatie over 'Goed idee voor uw dorp' zoals aan welke criteria uw idee moet voldoen. 

Zelf aan de slag in uw eigen buurt 

Subsidie Groene Daken

Wilt u een groen dak aanleggen? Dit levert u veel voordelen op. Wij dragen bij aan de kosten via de Subsidie Groene Daken. Voor de subsidie is in totaal € 50.000 beschikbaar. Subsidie aanvragen is mogelijk tot en met 31 december 2024 of tot het subsidiebedrag op is. Dan sluit de regeling en kunt u geen aanvraag meer doen.  

Inwoners en vereniging van eigenaren (VvE’s) kunnen na het aanleggen van een groen dak tot maximaal € 500 terugkrijgen en bij bedrijven is dit tot maximaal € 5.000.  

Om subsidie aan te vragen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals dat het pand binnen de grenzen van de gemeente Nieuwkoop ligt.

Meer informatie over de subsidie groene daken >>  

Provinciale subsidies

Subsidie stimuleren elektrisch varen Zuid-Holland

Particuliere booteigenaren die hun boot ombouwen van een fossiele brandstofmotor naar een volledig elektrische motor, kunnen tot maximaal €4.000 subsidie aanvragen bij de provincie Zuid-Holland. Deze regeling is  beschikbaar vanaf 16 november 2023 en moet eraan bijdragen dat de recreatievaart sneller verduurzaamt.

Meer informatie over de subsidie elektrisch varen

Landelijke subsidies

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) voor woningeigenaren

Als eigenaar van een koopwoning kunt u gebruikmaken van de ISDE-subsidie. Dat kan met een investering in een (hybride) wartmepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening en met vijf typen isolatiemaatregelen. 

ISDE Voorwaarden en subsidie aanvragen 

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers

Zakelijke partijen kunnen deze subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun productieproces, gebouw of te verhuren woning. Dat kan met een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler of een kleine windturbine. 

ISDE Voorwaarden en subsidie aanvragen

Groen werkt beter subsidie

Werkt u bij een bedrijf in Zuid-Holland en wilt u een groene, gezonde werkomgeving waarin u bijvoorbeeld kunt lunchen of vergaderen? U kunt hiervoor tot € 5.000 subsidie aanvragen! Natuur op uw werkplek helpt om u fitter en vrolijker te voelen. Het heeft een positief effect op uw creativiteit en concentratie en bovendien verlaagt het uw stressniveau. 

Groen werkt beter voorwaarden en subsidie aanvragen 

Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE)

Bent u een vereniging van eigenaars (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie? Dan kunt u waarschijnlijk subsidie aanvragen voor het verduurzamen van uw gebouw. 

Op 1 januari 2023 gaat de subsidieregeling van start. Vanaf 23 januari 2023 kunt u de subsidie aanvragen 

Meer informatie over de SVVE subsidie (rvo.nl) 

Subsidieregeling verduurzaming monumenten

Bent u eigenaar van een monument? Ook dan zijn er mogelijk subsidies voor het verduurzamen van uw woning.

Meer informatie over verduurzaming monumenten >>  

Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)

Als eigenaar van maatschappelijk vastgoed (zoals scholen, zorginstellingen, sportcomplexen, kerken en musea) kunt u de DUMAVA subsidie aanvragen. De regeling gaat naar verwachting op 22 april 2024 opnieuw open. Er is dan € 237,5 miljoen subsidie beschikbaar. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Als u een aanvraag wilt doen, is het aan te raden deze tijdig voor te bereiden en direct op 22 april in te dienen. 

DUMAVA Voorwaarden en subsidie aanvragen

Subsidiecheck

Een compleet overzicht van subsidies en regelingen op gemeentelijk, provinciaal of landelijk niveau vindt u op de website van Duurzaam Bouwloket. Hier kunt u op basis van uw postcode en huisnummer meteen checken van welke regelingen u mogelijk gebruik kunt maken.

Landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidies  

Hulp nodig bij het aanvragen van subsidies?

Ook voor advies over het aanvragen van subsidies kunt u terecht bij onze energiecoaches. Vraag daarvoor een gratis besparingsadviesgesprek aan. 

Gratis besparingsadviesgesprek aanvragen