Ervaringsverhaal Gerard en Jannie uit Noorden

Op de plek van zijn voormalig ouderlijk huis in Noorden bouwden Gerard van Veen en Jannie Timmerman in 2013 een huis zonder gasaansluiting. “De warmtepomp was onze eerste prioriteit. Er lag een gasaansluiting en in 2013 was het vanzelfsprekend om die te gebruiken. Toch kozen we er bewust voor dat niet te doen.”    

“Als je nieuw gaat bouwen, liggen alle keuzes nog open”, vertelt Gerard. “Mijn vrouw Jannie besloot in die tijd duurzaamheid hierin zoveel mogelijk vooraan te zetten. Dat is goed voor de planeet en daarnaast wilden we toen al niet afhankelijk zijn van Russisch gas. De warmtepomp zou er in elk geval komen. Als het financieel nodig was geweest, waren een badkamer en keuken daaraan ondergeschikt.”   

Super geïsoleerd   

Er kwam een bodemwarmtepomp met een grondboring van 150 meter diep. Deze verwarmt het huis met lage temperatuur en kan in de zomer ook koelen. Het is een houtskeletbouwhuis en “super geïsoleerd”, aldus Jannie. De ramen zijn van driedubbel glas en op zo’n manier geplaatst dat de zon in het voorjaar naar binnenkomt, maar in de zomer juist niet.    

Waarom kozen Gerard en Jannie voor dit nieuwbouwhuis? “Het is een voorrecht als je in de gelegenheid bent een huis te bouwen naar je eigen idee. Het ouderlijk huis was niet geïsoleerd en qua woongenot viel er veel te verbeteren. Omdat we de grond al hadden, kon de hele investering naar de bouw van het huis. Dat scheelt natuurlijk enorm in het budget. Ook hadden we het geluk dat we in crisistijd bouwden. De prijzen waren toen vriendelijker. En achteraf gezien bleek de warmtepomp een goede investering. De mogelijkheid van koeling in de zomer was een verrassend extraatje met heel lage kosten.  

 Geweldig wonen   

In 2022 is de bedrijfsschuur vervangen door een nieuwe bijpassende schuur. Opnieuw houtskeletbouw met zonnepanelen geïntegreerd in het dak. De gevelbekleding is van thermisch behandeld Europees essenhout. Voor de isolatie is vlas gebruikt.  

Via de Duurzame Huizen Route delen Gerard en Jannie hun verhaal. “We doen mee om uit te dragen dat het ook anders kan”, motiveert Gerard. “Het is onze overtuiging dat het maken van duurzame keuzes in het belang is voor het voortbestaan van onze samenleving. Het gaat om meer dan terugverdientijd!” Zijn gouden tip: “Steek je licht op bij mensen die ervaring hebben. En kies je prioriteiten. De investeringen die je voor een woning doet, zijn voor een lange termijn.”   

Benieuwd naar de woning van Gerard en Jannie of andere woningen?   
Kijk voor informatie en ervaringsverhalen op www.duurzamehuizenroute.nl.