In juli en augustus zijn er veel bijzondere natuurfoto’s gemaakt. Er zijn 90 foto’s ingestuurd voor onze natuurfotowedstrijd. Wat een prachtige plaatjes hebben we binnengekregen. Tussen alle mooie inzendingen was het onwijs lastig kiezen, maar we zijn eruit.

Prijswinnaars

De foto’s zijn beoordeeld op kwaliteit, compositie, creativiteit en originaliteit. De foto van de vijf prijswinnaars viel op tussen de inzendingen. Ze passen in het thema, zijn scherp en hebben een mooie kleurstelling. Daarnaast kunt u zien om welke plek het gaat en maakt het mensen enthousiast om te genieten van de mooie natuur om ons heen. De prijswinnaars scoorden ook punten, omdat zij toelichtten waarom dit voor hen de perfecte natuurfoto is.

De winnaars van de natuurfotowedstrijd zijn:

1e prijs: Nieuwveen (W.P. Speelmanweg) – Saskia van der Drift

2e prijs: Nieuwveen (De Sfeerstal) – Bernadette Hassing

3e prijs: Nieuwkoop (Strand Zomer) – Ellen Lubben

4e prijs: Nieuwkoop (Ziende) – Jan van den Berg

5e prijs: Nieuwkoop (Dorpsboerderij) – Ingrid Maaijen

We willen alle deelnemers bedanken voor hun fantastische inzendingen! Bij het maken van de foto stond u vast even stil bij al het moois wat de natuur te bieden heeft.

Beoordeling 

1e prijs: Nieuwveen (W.P. Speelmanweg) – Saskia van der Drift

Wat een idyllische foto! Het lijkt wel een prachtig schilderij. Het charmante doorkijkje creëert een knusse sfeer en kijkt uit op de kerk in Nieuwveen. Hierdoor wordt duidelijk in welke kern de foto is genomen. Bovendien zijn alle lagen van de natuur zichtbaar: bomen, struiken, planten en gras. De roze kattenstaart en rode beukenboom zijn eyecatchers en voegen extra kleur toe aan de foto. Ook is er een mooie scherptediepte en een leuk detail zijn de eendjes in het water. Zij dragen bij aan de charme van de foto.  

Saskia geeft aan tijdens haar wandelingen intens te kunnen genieten van de verre uitzichten, doorkijkjes en de manier waarop het licht met kleuren speelt. Hoe de natuur ieder moment van de dag weer anders is. En zo is het. Daar raakt u toch niet op uitgekeken?

2e prijs: Nieuwveen (De Sfeerstal) – Bernadette Hassing

Tussen alle inzendingen was deze foto het meest origineel. We zien een gezellig tafereel met een opa en kleindochter die in de natuur genieten van elkaars gezelschap en de natuur om hen heen. Er is goed gebruik gemaakt van scherptediepte. De focus ligt op de prachtige bloemen in de voorgrond en op de achtergrond speelt zich een verhaal in de natuur af. Het is een interessant geel kleurenpalet en ook op deze foto zijn alle lagen van de natuur zichtbaar.

Volgens Bernadette is het een mooie, landelijke omgeving waar het heerlijk vertoeven is.

3e prijs: Nieuwkoop (Strand Zomer) – Ellen Lubben

Een rustgevend doorkijkje met een winters karakter. De foto straalt werkelijk rust uit. Mooi om te zien hoe de zon en de wolken weerspiegelen in het vlakke water en dat de zon het riet subtiel doet oplichten. Ook is direct duidelijk in welke kern deze foto genomen is. Pietje Potlood ligt in het verlengde van de paaltjes in het water. Hierdoor valt de watertoren extra op.

Ellen deelt: “Het was een prachtige serene ochtend aan het water op een plek die zowel in de winter als in de zomer ongekende mogelijkheden biedt om van de natuur te genieten.”

4e prijs: Nieuwkoop (Ziende) – Jan van den Berg

Volgens Jan staat de purperreiger symbool voor de schoonheid van de Nieuwkoopse Plassen. Dat is ook wat deze foto zo herkenbaar maakt voor onze gemeente. We zien de purperreiger in zijn natuurlijke leefgebied, haarscherp in beeld gebracht. Alle details zijn zichtbaar. Als u goed kijkt, ontdekt u zelfs een pad in het water. Dit voegt een speels element toe en maakt de foto extra interessant. Ontspringt de pad hier de dans om opgegeten te worden? In de natuur draait het namelijk ook om eten en gegeten worden en dat thema komt naar voren in deze foto.

5e prijs: Nieuwkoop (Dorpsboerderij) – Ingrid Maaijen

Deze foto legt een bijzonder moment vast. Het tegenlicht van de zonsondergang zorgt voor een prachtig silhouet van de bomen, de ooievaar en zijn nest. Ingrid vertelt dat de jonge ooievaar hier hard bezig is met vliegoefeningen om de vleugels sterker te maken. In combinatie met de zonsondergang ontstaat een nog groter spektakel. Schitterende kleuren, mooi contrast en een beeld van nieuw leven in de natuur.

Prijzen

Eerste prijswinnaar wint de foto afgedrukt op canvas, cadeaubon van € 30 euro voor planten, vogelvoederhuis, insectenhotel, Blossombs zaadbommetjes en de winnende foto wordt onze Facebookomslagfoto. 

Tweede tot en met de vijfde prijswinnaar winnen een cadeaubon van € 30 voor planten, vogelvoederhuis en Blossombs zaadbommetjes. 

Meer natuur bij u thuis  

U kunt uw natuurlijke omgeving nog mooier maken. Met kleine ingrepen in uw tuin of op het balkon kunt u al veel doen. Haal een deel van de bestrating uit uw tuin en zet daar bloeiende planten neer. Maak een ‘bloemenboog’: verschillende planten die elkaar in bloeitijd overlappen. Bij een kleine tuin of balkon kunt u bloeiende klimplanten, zoals kamperfoelie, rozen en clematis tegen de schutting, gevel of reling laten groeien. Laat een stukje in uw tuin verwilderen, met lang gras, brandnetels en planten die er spontaan groeien. Hiermee trekt u allerlei nuttige beestjes aan. Ze zijn ook gek op dood hout, gestapelde stenen, dode bladeren en ander tuinafval. Of kies ervoor om een insectenhotel of vogelhuis op te hangen.

Ga voor meer inspiratie voor het vergroenen van uw tuin naar Huisje Boompje Beter(externe link),  Maak Grijs Groener(externe link) en Steenbreek(externe link)