​In juli en augustus zijn er veel bijzondere foto’s gemaakt van allerlei insecten! Er zijn maar liefst 210 foto’s ingezonden voor onze fotowedstrijd insecten. Tussen alle mooie inzendingen was het onwijs lastig kiezen, maar we zijn eruit.

De winnaars van de fotowedstrijd insecten zijn:

1e prijs: koninginnenpage met honingbij op vlinderstruik - Corrie Twaalfhoven

2e prijs: houtpantserjuffer op een eenstijlige meidoorn - Samantha Konst

3e prijs: koninginnenpage - Nick van Yperen

4e prijs: honingbij op zonnehoed - Frieda Vork

5e prijs: rups van de koninginnenpage op waardplant venkel - Bianca Hofstede

We willen alle deelnemers bedanken voor hun fantastische inzendingen! Bij het maken van de foto stond u vast even stil bij het onmisbare werk wat insecten doen.

Onderbouwing

1e prijs: deze foto wist alle elementen te combineren en heeft niet één, maar twee insecten prachtig vastgelegd met de sfeer van een tuin. Beide insecten hebben dezelfde functie en zijn door samenwerking sterk. De koninginnenpage trekt direct de aandacht met z’n gele kleur op de paarse bloemen van de vlinderstruik, een mooi contrast. Daarna zie je ook de honingbij vrolijk fladderen, dit geeft een dynamisch en speels effect aan de foto. Het moment is perfect vastgelegd. Ook heeft de foto een mooie scherpte diepte, vrolijke kleuren en een idyllische sfeer.

2e prijs: de houtpantserjuffer is in een bijzondere setting vastgelegd, wat een interessant plaatje opleverde. Het spinnenweb op de eenstijlige meidoorn laat zien dat er nog meer insectenleven in de buurt is. Er is prachtig gebruik gemaakt van scherpte diepte, mooi kleurgebruik en is de foto zo scherp dat alle details van de juffer zichtbaar zijn.

3e prijs: een haarscherpe close-up van een koninginnenpage. Zo scherp dat alle details, zoals elk stipje op de vleugels en alle haartjes van de vlinder duidelijk zichtbaar zijn. Dit vergroot ook de aaibaarheid van de foto en geeft het gevoel goed voor de vlinder te willen zorgen. Mooi, zacht kleurgebruik en het is niet te missen waar het in deze foto om draait. 

4e prijs: het is net een zoekplaatje, waardoor het een interessante foto is om naar te kijken. Door de compositie is het al snel duidelijk waar het om draait en springt de honingbij, ondanks de schutkleuren, eruit. Het is een vrolijke, kleurrijke en bloemrijke foto met een liefelijke sfeer. Zo’n omgeving zou je elke bij toewensen.

5e prijs: een originele, natuurlijke foto in tuinsferen waar genoeg op te zien is. De kleuren van de rups van de koninginnenpage springen eruit en het lijkt net of de rups de foto uit beweegt. Als u goed kijkt, ziet u nog een rups op de achtergrond, maar vooral een extra leuk detail is de mier op de venkel op de voorgrond van de foto.

Prijzen

De maker van de winnende foto wint het boek Insectenrijk ‘het grootse leven van kleine beestjes’ en ‘een schatkamer vol wonderlijke wezens’, een cadeaubon van € 15 voor planten, een insectenhotel en de foto afgedrukt op canvas (30 x 40 cm). De winnaars twee tot en met vijf winnen een cadeaubon van € 15 euro voor planten en een insectenhotel. Mooie cadeaus om (nog meer) insecten te verwelkomen bij u thuis.