Geveltuinen

Wilt u een geveltuin naast uw huis? Meestal kan dit, maar we hebben daar wel een aantal spelregels voor opgesteld. Voordat u een aanvraag bij ons indient is het handig om deze eerst door te lezen.  

Wat is een geveltuin 

Een geveltuin is een strook groen grenzend aan uw huis waar de stoep ligt. Het is een stukje ruimte dat vaak wordt beplant met bloemen en planten. Deze tuin is openbaar, maar het kan wel een persoonlijke uitstraling hebben. Geveltuintjes zijn een populaire manier om de straat te verfraaien en ze dragen bij aan een groenere omgeving. Daarnaast helpen geveltuinen bij het verbeteren van de waterafvoer, doordat het regenwater in de grond kan zakken in plaats van dat het via riolen wordt afgevoerd. 

Proces 

Lees eerst de spelregels hieronder door en beoordeel voor uzelf of een geveltuin realistisch is. Zo ja, dien dan een verzoek in via het formulier op deze pagina. De afdeling beheer openbare ruimte gaat uw verzoek beoordelen en u krijgt hierover de uitslag gemaild. Als de beoordeling positief is gaan we de details met u bespreken en stellen we een overeenkomst op. In de overeenkomst staan voorwaarden waaraan de geveltuin moet voldoen. Na ondertekening van de overeenkomst leggen we de geveltuin op onze kosten aan. Daarna kunt u gaan aanplanten. 

Spelregels

Aan de hand van onderstaande voorwaarden kunt u beoordelen of een geveltuin voor u realistisch is. Is dit het geval, dat kunt u een aanvraag doen.  

Op welke plek mag/kan een geveltuin?

De geveltuin moet aan uw eigendom liggen. Bent u huurder, dan moet u navragen of de verhuurder akkoord is met de aanleg van een geveltuin. De geveltuin mag u niet bij uw bestaande tuin trekken en u mag deze niet afsluiten door middel van een hekwerk of iets dergelijks. De ondergrond is en blijft eigendom van ons.  

Wat zijn de afmetingen van een geveltuin?

Een geveltuin is 1 stoeptegel (30 cm) tot maximaal 1,5 stoeptegel (45 cm) breed. Voor de lengte hebben we geen vastgestelde afmeting. De geveltuin mag maximaal 40 cm diep zijn. Dit geld ook als er geen kabels en leidingen in de buurt liggen. 

Is er genoeg ruimte om de geveltuin aan te leggen?

De loopruimte op de stoep mag niet smaller worden dan 1,20 meter. Dit zijn 4 stoeptegels zonder de band. De band is de buitenste rand van de stoep. We bekijken per situatie of er door obstakels (bijvoorbeeld een lichtmast) belemmeringen kunnen ontstaan voor mindervaliden. Dit zorgt ervoor dat de stoep goed bruikbaar blijft voor iedereen. 

Welke planten mogen er wel en niet staan?

U zorgt zelf, op eigen kosten, voor de aanschaf van de planten. In de geveltuin mogen geen bomen, grote struiken en diepwortelende planten aangeplant worden. Wat wel mag zijn zogeheten vaste planten, eenjarige, bloembollen en kleine struiken. Klimplanten die de gevel of erfscheiding (deels) begroeien zijn ook toegestaan. Controleer indien van toepassing of de verhuurder hier ook mee akkoord is. 

Hoe zit het met het onderhoud?

U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin. De tuin moet er verzorgd uitzien. Daarnaast moet overhangend groen op tijd teruggesnoeid zijn en de beplanting mag nooit het zicht op verkeersborden, elektriciteitskastjes of straatborden wegnemen. 

Als u de geveltuin niet goed verzorgd spreken we u hier eerst op aan. Wordt hier geen gehoor aan gegeven, dan kan de gemeente eisen dat u de geveltuin verwijderd. Ook kan de gemeente de geveltuin op kosten van u verwijderen.  

Kosten 

U kunt gratis een aanvraag doen voor een geveltuin. De aanleg van de geveltuin wordt geregeld en betaald door de gemeente. Aanschaf van planten en onderhoud van de geveltuin is voor uw eigen rekening. Schade door vandalisme wordt niet vergoed door de gemeente. 

Meer informatie over de aanleg van een geveltuin vindt u op https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuin/stappenplan-geveltuin/