Energie besparen in uw woning

Energie besparen is makkelijker dan u denkt en kan op verschillende manieren. U kunt dat met grote maatregelen doen maar zeker ook met kleine maatregelen beginnen zoals isolatiefolie voor uw radiotoren. Energie die u niet verbruikt, hoeft u ook niet te betalen. Gaat u ook aan de slag met besparen? 

Het besparen van energie in uw woning kan op verschillende manieren. 

Aanpassen van gedrag
U kunt energie besparen door uw gedrag aan te passen. Dit kan u geheel kosteloos een vermindering van de energierekening opleveren. Voorbeelden hiervan zijn: het alleen verwarmen van kamers die in gebruik zijn, korter douchen, stand-by apparaten uitzetten of de thermostaat lager zetten (bijvoorbeeld op 15 graden) een uur voordat u gaat slapen uitzetten. 

Grote maatregelen
U kunt aan de slag gaan met het nemen van grootschalige maatregelen. Dit zijn bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van de woning en het vervangen van de beglazing. Deze maatregelen worden uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven en leveren een grote besparing op. Echter is er wel een financiële investering nodig om deze maatregelen uit te voeren. Daarbij is het verstandig om de mogelijkheden voor het verkrijgen van een subsidie, lening of belastingvoordeel te onderzoeken. 

Kleine maatregelen
Dit zijn maatregelen waar u zelf mee aan de slag kan. Voorbeelden hiervan zijn: het gebruik van LED-lampen, radiatorfolie en een waterbesparende douchekop. Deze maatregelen zullen een minder grote besparing opleveren dan de grote maatregelen maar zijn erg laagdrempelig en makkelijk uit te voeren. Onder dit artikel staan verschillende tips weergegeven waarmee u energie kan besparen. 

Waterbesparende douchekop

Waterbesparende douchekop

Hoe korter u onder de douche staat, hoe minder water en energie u verbruikt. Wat ook bijdraagt is een waterbesparende douchekop.

Besparing met waterbesparende douchekop

Een gemiddeld gezin van 4 met een waterbesparende douchekop bespaart jaarlijks: 

 • 50 euro op de energierekening
 • 7.500 liter water
 • 44 m3 gas 

Meer informatie over de waterbesparende douchekop >>

Gebruik LED-lampen

LED-verlichting gebruiken is een eenvoudige manier om energie te besparen in uw woning. LED-verlichting is namelijk goedkoper en energiezuiniger in het gebruik.

Besparing met LED-verlichting

1 halogeen-spot van 35 Watt die 3 uur per dag aanstaat, verbruikt in één jaar tijd 38,3 kWh (35 Watt * 365 dagen * 3 uur). Op basis van 22 eurocent per kWh zijn de jaarlijkse kosten € 8,43.

1 LED-lamp van 5 Watt die 3 uur per dag aanstaat, verbruikt in één jaar tijd 5,5 kWh (5 Watt * 365 dagen * 3 uur). Op basis van 22 eurocent per kWh zijn de jaarlijkse kosten € 1,21.

Dit levert jaarlijks per lamp een besparing op van € 7,22.

Meer informatie over LED-lampen >>

Doorstroomboiler

Een elektrische doorstroomboiler (ook wel instant heater genoemd) voorziet in warm tapwater. Een elektrisch verwarmingselement verwarmt het water en binnen een aantal seconden heeft u warm water. Bij veel huishoudens verzorgt de CV-ketel het warme water en wordt het warme water door het hele huis getransporteerd  Een doorstroomboiler heeft geen opslag is van warm water.

Een doorstroomboiler kan het waterverbruik tot 30% verminderen doordat het water binnen een aantal seconden op temperatuur is. De kraan staat niet onnodig aan tot het water warm is. Ook kan door de efficiëntie van de doorstroomboiler het energieverbruik om water te verwarmen tot wel 40% worden verminderd in vergelijking met een cv-ketel of (close-in) boiler.

Meer informatie over de doorstroomboiler op Duurzaam Bouwloket >>

CV-ketel op 60 graden zetten

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche.

Op de website zetmop60.nl staat voor iedere CV-ketel een korte instructievideo, zodat u dit makkelijk zelf kan doen.

Naden en kieren dichten

Ventilatie zorgt ook voor een gezond binnenklimaat in uw woning. Merkt u echter een onaangename tocht, dan kunt  naden en kieren beter dicht maken. Het is een klusje van niks en de kosten vallen mee. Hiermee verbetert u uw wooncomfort en u bespaart energie. 

Naden en kieren bevinden zich op veel plekken in de woning, onder andere:

 • Rondom kozijnen, ramen en deuren
 • Onderzijde vensterbank(en)
 • De brievenbusklep
 • De aansluiting van (schuine) delen van het dak
 • Dakdoorvoeren (ventilatiekanalen, of CV-ketel)
 • Leidingdoorvoeren (in de meterkast, of onder het keukenblok)
 • Bij het kruipluik
 • Tussen gipsplaten (bijv. bij de afwerking van een geïsoleerd dak)
 • Bij een houten begane grondvloer (vanuit de kruipruimte)

Lees meer in de factsheet over gezond en bewust ventileren >>

Meer informatie over naad- en kierdichting op Duurzaam Bouwloket >>

Radiatorfolie

Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. U voorkomt dit door radiatorfolie te gebruiken. Dit is een dunne reflecterende folie die u op de muur of tegen de radiator aanplakt. De werking van radiatorfolie is gebaseerd op het reflecteren van warmtestraling die van de radiator afkomstig is. Radiatorfolie is makkelijk aan te brengen.

Volgens Milieu Centraal geeft radiatorfolie een besparing van circa 10 m3 gas per m2. Hierdoor zal de investering in radiatorfolie (10 tot 20 euro voor een pakketje) binnen één winter terugverdiend zijn.

Leidingisolatie

Bij het leidingwerk van de centrale verwarming gaat veel warmte verloren. De leidingen gaan in veel situaties over een groot gedeelte van de zolder voordat ze naar beneden gaan naar de overige vertrekken, waar u de warmte wil hebben. Veel van de warmte gaat in de transport al verloren omdat de leidingen veelal niet geïsoleerd zijn. Door het leidingwerk te isoleren in onverwarmde ruimtes of ruimtes waar u weinig aanwezig bent of verwarmt, kan u het warmteverlies tijdens het transport minimaliseren.

Voorbeelden waar u de leidingen kan isoleren:

 • Technische ruimte (cv-ruimte)
 • Kruipruimte
 • Onverwarmde zolder
 • Achter knieschotten van schuine daken
 • Meterkast
 • Onverwarmde garage

Leidingisolatie is te verkrijgen bij elke bouwmarkt. Let bij het aanbrengen van leidingisolatie goed op de aansluitingen tussen de verschillende kokers. Tape deze af en gebruik T-stukken bij leidingsplitsingen.

Meer informatie over Leidingisolatie op Duurzaam Bouwloket >>

Zuinige apparatuur

Elk apparaat is voorzien van een energielabel (verplicht door de Europese Unie). Hierdoor kunt u in één oogopslag zien hoe energiezuinig een apparaat is. Met een energiezuinig apparaat helpt u niet alleen mee aan een beter milieu, het bespaart u vaak ook geld.

Voorbeeld voordeel energiezuinige apparatuur

U heeft de keuze uit twee wasmachines, wasmachine A en wasmachine B. Beide wasmachines hebben een gelijke kwaliteit. 

 PrijsEnergieverbruik
A500 euro58 euro per jaar
B580 euro22 euro per jaar
Verschil80 euro36 euro per jaar

Het verschil in verbruik tussen wasmachine A en wasmachine B is in dit geval 36 euro per jaar. Het verschil in prijs is 80 euro. Binnen 3 jaar heeft u de duurdere wasmachine B terugverdiend want u heeft dan al 3 x 36 euro = 108 euro minder energie verbruikt.

Stroommeter meet energieverbruik

Is het niet duidelijk hoeveel energie uw apparaten verbruiken. Met een gewone stroommeter/energiemeter is het energieverbruik eenvoudig te meten. Deze zijn bij de meeste bouwmarkten te koop.

Meer informatie over Zuinige apparatuur op Duurzaam Bouwloket >>

Bewuster energie verbruiken

Uw gedrag beïnvloedt ook uw energierekening. Bewuster omgaan met energie kan u veel euro's besparen. Denk aan:

 • korter douchen
 • lichten uit in ruimtes waar u niet bent
 • apparaten uitzetten in plaats van op standby laten staan
 • radiator in ruimtes waar u niet bent uit of lager zetten
 • een dikke trui aantrekken
 • deuren sluiten
 • ramen niet te lang openzetten als u de verwarming aan heeft staan
 • het mechanische ventilatiesysteem in laagste stand zetten als u niet thuis bent
 • thermostaat 's nachts of als u niet thuis bent lager zetten 
 • hang uw was te drogen in plaats van de droger te gebruiken
 • was op 30-40 graden en met een volle trommel
 • zet uw vriezer op max -18 graden
 • zet de vaatwasser pas aan als deze vol is
 • kook met de deksel op de pannen
 • gebruik naast de waterkoker ook een thermoskan, dan hoeft u niet voor ieder kopje thee de waterkoker aan te zetten

Maak uw verbruik inzichtelijk

Veel woningen hebben al een slimme meter in huis. Via uw energieleverancier zijn vaak bepaalde apps beschikbaar waarmee u uw energiegebruik kunt inzien. Door het inzicht wordt u bewuster van wat u gebruikt en kunt u gerichter gaan besparen.