Duurzame mobiliteit

De brandstof prijzen stijgen, vervuilende auto's mogen de milieuzones niet meer in en elektrisch rijden wordt steeds populairder. Wat kunt u doen om u comfortabel te verplaatsen en zo min mogelijk broeikasgassen uit te stoten? 

De keuzes voor dagelijks vervoer maken een verschil voor het klimaat. Als we ons met zijn allen duurzamer gaan verplaatsen, dan kunnen we een verschil maken.

Steeds meer mensen reizen met de elektrische fiets, elektrische auto of openbaar vervoer naar hun werk. Ook deelauto's en deelfietsen behoren tot de mogelijkheden. En niet alleen uw dagelijkse vervoer maakt een verschil, maar ook hoe u op vakantie gaat. Meer informatie over duurzaam vervoer en praktische tips vindt u op milieucentraal.nl.

Stap vaker op de fiets

Fietsen biedt een kans om duurzamer en gezonder te leven. Met de fiets staat u niet in de file en hoeft u (op een boterham met pindakaas na) geen brandstof te tanken. Bovendien is het in de Gemeente Nieuwkoop geen straf om door de mooie natuur te fietsen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen binnen een straal van acht kilometer van hun werk wonen. Deze afstand is goed te fietsen.

Met een e-bike zijn zelfs nog langere afstanden goed te doen. Als u voor de elektrische fiets kiest in plaats van de auto, belast u het milieu 30 keer minder. Een flinke besparing dus. Ook is de elektrische fiets goedkoper in aanschaf en gebruik dan de auto. De meeste elektrische fietsen gaan met bijtrappen ongeveer 25 km per uur. Maar er zijn ook snellere e-bikes (speed pedelecs) die tot 45 km per uur kunnen. Als er ook nog een snelfietsroute is, bent u daarmee zo op uw werk. 

Elektrische auto's

Een elektrische auto is schoon, stil en milieubewust. De CO2-uitstoot van een elektrische auto is zo’n 50% lager dan die van een benzine- of dieselauto. Voor het opladen van een elektrische auto is een oplaadpunt noodzakelijk. Deze vindt u op steeds meer openbare plekken langs de straat en op parkeerterreinen. Een andere optie om uw auto op te laden is door middel van een kabel van uw eigen oplaadpunt aan uw woning of in uw tuin naar uw auto. 

Een overzicht van de bestaande oplaadpunten voor elektrische voertuigen kunt u bekijken op de website van oplaadpalen.nl. In de gemeente Nieuwkoop kunt u bij Allego of PARKnCHARGE een laadpaal aanvragen. Op de website van de gemeente Nieuwkoop vindt u alle informatie over het aanvragen van een laadpaal.

Laadpaal aanvragen >>

Een auto delen

Thuiswerken is, mede door de coronamaatregelen, steeds normaler geworden. Hierdoor staat de auto van veel mensen een deel van de tijd stil. Als u niet veel rijdt kan een auto delen goedkoper én beter voor het milieu zijn. Het delen van een auto kunt u doen met bekenden of via een bedrijf. Op milieucentraal.nl vindt u ook meer informatie over autodelen.