Op 9 oktober begon de Week van de Duurzaamheid in Nieuwkoop met de Duurzaamheidsmarkt op het Reghthuysplein in Nieuwkoop. De gemeente heeft deze Duurzaamheidsmarkt opgezet om inwoners te informeren over de mogelijkheden met betrekking tot duurzaam wonen, leven en ondernemen.

In de gemeente Nieuwkoop zijn meerdere organisaties actief die zich sterk inzetten voor duurzaamheid. Twee daarvan waren aanwezig op de duurzaamheidsmarkt: het TechniekHuis en Repaircafé. Het TechniekHuis is een organisatie die activiteiten ontwikkelt om scholieren kennis te laten maken met techniek en duurzame technologie. Zij lieten op de Duurzaamheidsmarkt een apparaat zien waarmee bezoekers een modelhuis konden verlichten door middel van een fiets. Door harder te fietsen gingen er meer lichten aan. Het Repaircafé is een vrijwilligersorganisatie die mensen helpt met het repareren van kapotte spullen. Het Repaircafé bewijst dat niet alles weggegooid hoeft te worden als het stuk is. Zo werd er tijdens de markt een stofzuiger gebracht tijdens waar de reparateurs van het Repaircafé mee aan de slag gingen. Het was een leuk evenement waar naast het uitwisselen van ideeën ook zorgen werden geuit over de hoge energieprijzen. Daarnaast merkten we dat bezoekers nadenken over het verduurzamen van hun huis, maar dat vervolgstappen niet altijd even duidelijk zijn. Herkent u zichzelf hierin, of wilt u meer weten over duurzaamheid, dan raden wij u aan om te kijken op de website van Duurzaam Bouwloket(externe link). Op deze website staat informatie over mogelijke (volgende) stappen die u kunt nemen. Via deze website kunt u ook gratis advies opvragen.

Wij willen namens de gemeente nogmaals Repaircafé en TechniekHuis Nieuwkoop bedanken voor hun aanwezigheid. En bent u benieuwd wat deze organisaties nog meer doen, klik dan hier(externe link) voor de website van het TechniekHuis, en hier(externe link) voor de website van het Repaircafé.