Biodiversiteit
Biodiversiteit gaat over alle plant- en diersoorten, bacteriën en schimmels. Ze leven met elkaar samen en zijn van elkaar afhankelijk. Zodra er te veel soorten verdwijnen of juist één soort overheerst, verdwijnt de natuurlijke balans en komen alle soorten, inclusief wijzelf, in de problemen.
De afgelopen jaren is de biodiversiteit sterk afgenomen door milieuvervuiling en toename van het bebouwde gebied. Omdat veel soorten met uitsterven worden bedreigd, is het nu tijd voor actie. Want als soorten uitsterven kunnen we daar achteraf niets meer aan doen. Daarom zetten wij ons in voor een natuurvriendelijke en biodiverse gemeente. U ook?
Waarom is het erg als we biodiversiteit verliezen?
Alle plant- en diersoorten, bacteriën en schimmels zijn nodig om de natuurlijke balans op aarde in evenwicht te houden. Zonder die balans kunnen wij geen voedsel verbouwen, frisse lucht inademen en wordt onze omgeving, bijvoorbeeld door extreme hitte, erg oncomfortabel.
Wat kunt u doen?
Er zijn veel manieren om de biodiversiteit een handje te helpen. Met kleine ingrepen in uw tuin kunt u al veel doen voor vogels, insecten en andere dieren. Haal een deel van de bestrating eruit en zet daar bloeiende planten neer. Zorg voor een ‘bloemenboog:’ verschillende planten die elkaar in bloeitijd overlappen van voorjaar tot herfst.
Bij een kleine tuin of balkon kunt u bloeiende klimplanten, zoals kamperfoelie, rozen en clematis tegen de schutting, gevel of reling laten groeien. Kleine beestjes zijn gek op dood hout, gestapelde stenen, dode bladeren en ander tuinafval. Laat een stukje in uw tuin verwilderen, met lang gras, brandnetels en planten die er spontaan gegroeid zijn. Op één vierkante meter kan zo al een insectrijk stukje ontstaan. Een insectenhotel of vogelhuisje ophangen is ook een goed begin.
Inspireer uw buren om ook mee te doen, want samen bereiken we meer!
Wat doen wij?
Wij nemen verschillende natuurvriendelijke maatregelen voor een biodiverse gemeente.