Energie

Zuidhoek-Nieuwkoop installeert vleermuisvriendelijke straatverlichting

De Nederlandse stad Zuidhoek-Nieuwkoop neemt de vleermuisvriendelijke LED-verlichtingstechnologie van Philips over als onderdeel van haar duurzame woonprogramma

Signify, de wereldleider op het gebied van verlichting, heeft vandaag de eerste bat-vriendelijke verlichting in een stad voltooid. Zeldzame vleermuizen in Zuidhoek-Nieuwkoop kunnen nu ongestoord hun nachtelijke activiteiten doen dankzij nieuwe LED-straatverlichting die speciaal is ontworpen om licht bat-vriendelijk uit te stralen. De innovatieve verlichting wordt door vleermuizen gezien als duisternis, maar biedt voldoende verlichting voor bewoners, waardoor ze de wegen en trottoirs veiliger maken en tegelijkertijd zeer energiezuinig zijn.

Het respecteren van flora en fauna

Zuidhoek-Nieuwkoop heeft veel zeldzame en kwetsbare specificaties voor dieren en planten. De stad en haar omgeving maken deel uit van het Natura 2000-netwerk, een netwerk van natuurbeschermingsgebieden in Europa, met broed- en broedplaatsen voor zeldzame en bedreigde soorten. In 2011 startte Nieuwkoop een initiatief om 89 nieuwe huizen te bouwen die voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen. De innovatieve straatverlichting was een reactie op onderzoek naar de flora en fauna die de site als een belangrijke voedingsbodem voor enkele zeldzame vleermuissoorten heeft onthuld.

“Nieuwkoop is de eerste stad ter wereld die slimme LED-straatverlichting gebruikt die vriendelijk is voor vleermuizen. Bij de ontwikkeling van ons unieke woonprogramma was het ons doel om het project zo duurzaam mogelijk te maken en tegelijkertijd onze lokale vleermuissoorten te behouden met minimale impact We zijn erin geslaagd om dit te doen en terwijl we onze ecologische voetafdruk en energieverbruik tot een minimum beperken, “zegt Guus Elkhuizen, gemeenteraadslid bij de gemeente Nieuwkoop.

Om de nachtelijke voeder- en nachtactiviteit van de vleermuizen niet te verstoren, werd een speciaal lichtrecept ontwikkeld met uitgebreid onderzoek van Philips Lighting, de Universiteit van Wageningen en NGO’s die actief zijn op dit gebied van natuurbehoud. De lichten geven een rode kleur en gebruiken een golflengte die het interne kompas van een bat niet verstoort. Normale straatlantaarns kunnen van invloed zijn op de vlucht en prestaties van een vleermuis en op hun insecten, die zich rond de lichten verzamelen.

Energie besparen door alleen licht te gebruiken wanneer dat nodig is

Signify werd de nieuwe bedrijfsnaam van Philips Lighting vanaf 16 mei 2018. Om de lichtniveaus verder te optimaliseren, installeerde de gemeente Signify’s Interact City lichtmanagementsysteem op afstand. Deze lichtmanagementsoftware maakt realtime beheer op afstand van lichtpunten mogelijk en is verbonden met sensoren zodat ze alleen licht geven wanneer mensen worden gedetecteerd. Over het algemeen levert het systeem een ​​energiebesparing van maximaal 70% op. Door verbonden te zijn, maakt het systeem het mogelijk elk lichtpunt op afstand te bedienen, zodat de autoriteiten kunnen reageren op een verzoek van een bewoner om de helderheid van de verlichting buiten hun huis te verhogen of verlagen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief