Zeg raadslid, wat doet u zelf eigenlijk aan duurzaamheid?

In gesprek met raadslid Annette Pietersen.

“Dat is een terechte vraag, want als we als college en gemeenteraad onze inwoners stimuleren om aan duurzaamheid te werken moeten we zelf natuurlijk het goede voorbeeld geven. Nou daar komt ie: Ons huis is gebouwd in 2013 en opgeleverd met onder andere hoogwaardige isolatie, HR++ glas, laagtemperatuur vloerverwarming, warmteterugwinning uit het douchewater. De apparatuur in huis is A+, onder ander met een laag temperatuur wasdroger.
Op onze schuur liggen 38 zonnepanelen. Vorig jaar wekten we ongeveer al onze elektriciteit zelf op. Dat is nu iets anders en dat komt omdat we voor het vervoer van onze gezin inmiddels gebruik maken van twee elektrische auto’s, een elektrische motor en high-speed elektrische fietsen. Er komen binnenkort dus waarschijnlijk nog wat panelen bij. Andere aandachtspunten voor ons zijn de tuin, waarin we zo min mogelijk verharding hebben aangebracht. We gebruiken led-spots in de woonkamer en als buitenverlichting. En we letten bij onze vakanties ook op en gaan daarom niet met het vliegtuig.

Ik heb zelf ervaren dat het kiezen voor duurzame maatregelen best een hele puzzel is. Het is leuk om je energieverbruik en kosten te zien dalen, maar wat ik zelf het mooist vind, is dat al die nieuwe technieken heel veel extra comfort opleveren: een huis dat door de isolatie heerlijk constant is van temperatuur, een stille auto, een fiets waarop je voor woon-werkvervoer even lekker buiten kunt zijn met altijd een gevoel van ‘voor de wind’. Heerlijk. Ik vind bezig zijn met duurzaamheid persoonlijk steeds leuker en ben blij dat ik er als wethouder ook mee bezig mag zijn. Ik hoop dat steeds meer mensen in onze gemeente hun persoonlijke ervaringen delen en zo anderen enthousiasmeren en helpen om ook hun eigen keuzes te maken.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief