Energie

Winnaar klimaatspel Langeraar

Inwoners van Langeraar zijn in augustus 2019 via een brief uitgenodigd om deel te nemen aan het klimaatspel HIER begint het. Dit interactieve spel, ontwikkeld door stichting HIER, speelt in op de uitdaging om anders om te gaan met energie. De nieuwsgierigheid van Rob Hilgevoord was gewekt en hij werd één van de winnaars van het spel.

Het klimaatspel is bedoeld om inwoners van Langeraar op een laagdrempelige en leuke manier te betrekken bij de uitdaging waar elke Nederlander mee te maken krijgt, omdat we streven naar aardgasvrij wonen in 2050. Rob: ‘Toen ik de uitnodiging in de bus kreeg werd ik veelvuldig gemaild door allerlei bedrijven die mij zonnepanelen wilden verkopen. Dat begon mij te ergeren. De brief van gemeente Nieuwkoop over het klimaatspel HIER begint het was heel anders van toon en trok dus mijn aandacht.’

Nieuwsgierigheid
Uit pure nieuwsgierigheid bezocht Rob de site: ‘Ik heb ook meteen de eerste test gedaan. In die tekst wordt, aan de hand van vragen, bepaald wel van de vier aardgasvrij-types je bent. Ik bleek een verbinder te zijn. Daarna heb ik met enige regelmaat de site bekeken, maar ben ik er niet verder mee aan de slag gegaan.’

Toch werd Rob zich door de site wel meer bewust van de verschillende mogelijkheden om te isoleren. ‘Ik heb enkele aanbieders om een offerte gevraagd en na gesprekken met een paar bedrijven heb ik ook mijn buren gevraagd of ze interesse hadden. Dat bleek het geval en inmiddels hebben we met drie huizen tegelijk opdracht gegeven om de spouwmuren te isoleren.’

Doel bereikt
Hoewel Rob niet alle opdrachten van het spel strikt heeft opgevolgd, heeft het spel wel zijn doel bereikt. De gemeente heeft niet alleen de groene voorlopers, maar ook de grote groep daarachter bereikt en een buurtinitiatief gestimuleerd. Rob: ‘Door het spel ben ik me veel bewuster geworden en heb ik ook actie ondernomen en er buren bij betrokken. Daarmee zijn we een stap dichter bij het einddoel gekomen. Maar het overleg met overige deelnemers is niet tot stand gekomen. Kennelijk voelden we daar niet veel voor. Een buurtborrel, de derde opdracht in het klimaatspel, kwam op een andere manier tot stand. Een aantal nieuwe bewoners van onze buurt had dit net – los van dit spel – al opgepakt.’

Het klimaatspel is bedoeld om te informeren, te motiveren en te activeren en te zorgen voor lokale initiatieven met betrokken burgers en een faciliterende gemeente. Volgens Rob is het klimaatspel in zijn doelstelling geslaagd: ‘Ik vond het een prima initiatief en ben benieuwd naar de uiteindelijke resultaten!’

Winnaar
Onder alle deelnemers van het spel zijn drie prijzen verloot. Door het maken van de tweede opdracht heeft Rob een Speedcomfort gewonnen. Deze radiatorventilator zorgt ervoor dat warme lucht beter door de kamer wordt gecirculeerd.

Zie ook: https://www.duurzaam-nieuwkoop.nl/duurzaamheidsplein/

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief