Energie

UPDATE BOUW ENERGIENEUTRALE WONING RUUD EN PIEN SCHRAMA

Augustus 2020: Update van Ruud en Pien Schrama

Het is alweer augustus 2020, behoudens ’n paar plintjes is onze woning gereed.

Wij wonen er nu ruim een half jaar en het bevalt prima. Zeker in combinatie met het fraaie uitzicht op de brede singels en de golfbaan maken het aangenaam vertoeven.

De woning heeft de onstuimige februari-maand goed doorstaan. Waarschijnlijk een bijkomend voordeel van vlakke pannen en geïntegreerde zonnepanelen.

De winter was vrij somber, waardoor wij minder energie hebben geproduceerd met onze zonnepanelen dan gehoopt. Dat werd in het zonnige voorjaar meer dan goedgemaakt. Tot nu toe hebben wij 27% meer energie geleverd dan verbruikt.

Bijkomend voordeel van bodemwarmte in combinatie met zonne-energie is niet alleen verwarming in de winter, maar ook verkoeling in de zomer. Dus bij een hittegolf is het aangenaam koel vertoeven in onze woning.

Naast een goede isolatie, zonnepanelen en bodemwarmte zijn er ook screens (zonwering) aangebracht en is op de laagbouw zo’n 100m2 Sedum (vetkruid) gelegd.

  • Screens reflecteren tot wel 90% van het zonlicht en zorgen er daardoor voor dat de woning op ‘n zomerse dag zo koel mogelijk blijft.
  • Sedum verfraait niet alleen het dak, maar heeft nog andere voordelen:
  1. Verbeterde isolatie (houdt de warmte vast in de winter en is verkoelend in de zomer)
  1. Een groen dak wordt minder warm, waardoor het rendement van de zonnepanelen wordt verhoogd
  2. Groene daken verlengen de levensduur van de dakbedekking
  3. Dankzij de verbeterde isolatie heb je minder temperatuurswisselingen in de woning (zeker in combinatie met screens)
  4. Groene daken dragen bij aan de biodiversiteit in de gebouwde omgeving en vormen een ideale waterbuffer. Planten nemen zo’n 50 procent van de regen op en het resterende water wordt langzaam aan de omgeving afgegeven. Dit voorkomt overbelasting van de afvoeren. Daarbij zuiveren groene daken de lucht, bijvoorbeeld als het gaat om fijnstof.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief