Energie

Nog meer zonnepanelen in Woerdense Verlaat

In juli 2018 is er gestart met een collectief initiatief van bewoners om 160 zonnepanelen te installeren in Woerdense Verlaat.

De panelen zijn geplaatst op het dak van een 4-tal ondernemers aan de Amstelkade in Woerdense Verlaat. Deze ondernemers hebben hun dak gratis ter beschikking gesteld voor dit initiatief.

Bij de installatie is ook de aansluiting naar het net gemaakt zodat er stroom terug geleverd kan worden. Hiervoor is een energiecoöperatie opgericht onder de naam:
Energiecoöperatie Duurzaam Nieuwkoop U.A.

Er zijn veertien families die participeren in de postcoderoos met 160 panelen in Woerdense Verlaat. Zij hebben alle ins-en outs van de postcoderoosregeling zelf onder de knie gekregen. Daarnaast staan er nog mensen op de wachtlijst.

Binnenkort gaan er nog 24 panelen bijgelegd worden zodat het totaal op 184 komt.

Deelnemers besparen een groot deel van hun stroomkosten voor minimaal 15 jaar en leveren gelijktijdig een flinke bijdrage aan de energietransitie en een groener milieu.

Wat is een postcoderoosgebied?
Een postcoderoosgebied is een gebied waarvan de vier cijfers van de postcode gelijk zijn. In dit gebied staat een installatie voor duurzame energieproductie, zoals een windmolen of zonnepanelen. Deze installatie is door een collectief in de buurt aangeschaft. Dit collectief kan een energiecoöperatie of een VvE zijn.

Hoe is de coöperatie tot stand gekomen?
Tijdens een buurtborrel kwam het gesprek op de voordelen van zonnepanelen. Hierbij werd aangegeven dat dit voor veel mensen onbereikbaar is, omdat ze geen geschikt dak hebben.
Cor ’t Hooft, een van de bewoners, had al eerder gehoord van de postcoderoosregeling en de voordelen voor mensen zonder geschikt dak of die wonen in een huurhuis. Cor heeft daarna alle details uitgezocht en zijn ze gezamenlijk tot actie overgegaan. Uiteindelijk komt het dus uit een vriendengroep die eenzelfde interesse hebben en als ondernemers ook een dak ter beschikking.

Meer projecten
Er zijn ook vergevorderde plannen voor een soort gelijk project in Nieuwkoop met maar liefst 506 panelen. Mensen die interesse hebben in dit project en in Nieuwkoop of de omliggende postcodes wonen kunnen lid worden van de coöperatie en participeren. Informatie is op te vragen op onderstaand e-mail adres.

Het project staat open voor inschrijvingen. Er is geen (nog) website, maar belangstellenden kunnen informatie opvragen via duurzaamnieuwkoop@gmail.com

Meld je aan voor de nieuwsbrief