In Nieuwkoop zijn de afgelopen vijf jaar - relatief gezien - de meeste warmtepompen geïnstalleerd in deze regio.

Het gaat om warmtepompen die zijn verkregen via een overheidssubsidie, tussen 2016 en 2021. Zo’n 60.000 Nederlanders hebben dat gedaan, zo blijkt uit een analyse van ANP en LocalFocus op basis van cijfers die worden bijgehouden door het Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat. Het gaat om de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE(externe link)).

Koploper

Nieuwkoop is in het Groene Hart relatief gezien koploper. Hier zijn 247 warmtepompen op deze manier geïnstalleerd. Dat komt neer op 20,5 pomp per duizend huishoudens. Daarmee doet deze gemeente het zelfs in absolute aantallen haast beter dan grote buur Alphen. In Alphen, dat bijna vier keer zoveel inwoners heeft, zijn 303 pompen via de subsidie neergezet (6,2 per duizend inwoners).

Oekraïne

Ook Zuidplas doet het goed met 311 warmtepompen (17 per duizend inwoners). ‘Hekkensluiter’ is Gouda. Daar werden 131 warmtepompen geïnstalleerd, wat neerkomt op 3,9 warmtepompen per duizend inwoners.

Wie nu een warmtepomp wil, moet mogelijk lang geduld hebben. Volgens installatiebedrijf Feenstra, een van de grootste spelers op dit terrein in Nederland, zijn de pompen zeker tot eind 2022 niet of nauwelijks verkrijgbaar. Dat komt onder meer door de explosief gestegen vraag en omdat onderdelen uit Oekraïne moeten komen.

(bron AD(externe link))