Vorige maand kondigde het kabinet aan dat u vanaf 2026 uw cv-installatie alleen nog kan vervangen met een duurzaam alternatief. Dit is bijvoorbeeld een hybride warmtepomp, een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. Ondanks dat 2026 nog ver weg lijkt, is het voor u al handig om meer informatie te hebben over wat een warmtepomp precies inhoudt en of uw woning geschikt is voor een warmtepomp.

Een warmtepomp gebruikt de warmte uit de lucht of grond

Een warmtepomp is een alternatief verwarmingssysteem dat warmte uit de lucht of grond gebruikt. Een hybride warmtepomp bestaat ook nog uit een gasketel die helpt bij het verwarmen op hele koude dagen en om water te verwarmen. Met een warmtepomp bespaart u vooral gas, gemiddeld 60% van uw aardgasverbruik. Een warmtepomp gebruikt weliswaar elektriciteit voor het verwarmen, maar doet dit heel effectief. U verbruikt dus meer elektriciteit in de maand, maar vanwege de vermindering van het gasverbruik is uw energierekening lager. In de meeste gevallen verdient u een hybride warmtepomp binnen de levenstijd terug.

De aanschaf van een warmtepomp is op dit moment nog wel duurder dan een cv-ketel. De verwachting is dat warmtepompen in 2026 goedkoper zullen zijn. Verder kunt u voor de aanschaf van warmtepomp ook gebruik maken van de “Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing(externe link)” (ISDE) van de Rijksoverheid.

Check of woning voldoende geïsoleerd is voor een warmtepomp

Hoe beter uw woning is geïsoleerd, hoe meer een warmtepomp oplevert. Het is aan te raden om daarom eerst uw huis goed te isoleren. Op de website van Milieu Centraal(externe link) kunt u checken of uw huis klaar is voor een warmtepomp.

Wilt u meer informatie?