Wij zoeken nieuwe energiecoaches. Steeds meer inwoners zien door de gestegen energieprijzen het belang van energie besparen en verduurzamen van hun woning. Daardoor groeit het aantal aanvragen voor een adviesgesprek hard. We willen daarom samen met de Gebiedscoöperatie Nieuwkoop meer energiecoaches inzetten. Vindt u verduurzaming belangrijk en lijkt het u leuk om andere inwoners in onze gemeente daarmee op weg te helpen? Lees dan verder.

Wat doet een energiecoach?

Energiecoaches geven gratis advies aan inwoners die daarom vragen en die hun energieverbruik en hun energierekening willen verlagen. In een keukentafelgesprek beantwoorden zij vragen van de bewoners om voor hun situatie en wensen tot de beste aanpak te komen. Een persoonlijk gesprek geeft vertrouwen en verlaagt de drempel om vragen te stellen.

Een energiecoach is ook:

  • een aanspreekpunt in de wijk voor duurzaamheid;
  •  enthousiast over verduurzaming;
  •  een voorbeeld voor anderen.

“De energiecoach laat zien dat energiebesparing altijd goed is. Minder energie gebruiken is ook minder energie opwekken en dus minder kosten. Ook laat de energiecoach zien dat je vaak al tegen redelijke prijzen de eerste stappen kan zetten. Ik zie geen reden om niet nu al te beginnen met het besparen van energie”, aldus Geert Martens energiecoach en coördinator.

We vinden het leuk om onze kennis te delen

Ook spraken wij met twee energiecoaches, Mark Weekenborg en Felix Tjebbes. Aan hen vroegen we waarom zij energiecoach zijn geworden?

Mark: “Ik heb altijd al zorgen gehad over de snelheid waarmee de aarde opwarmt. Zo kunnen we de aarde niet achterlaten voor onze kleinkinderen. Maatregelen die ik zelf kon nemen, heb ik altijd genomen. Maar ik wil meer doen. Mijn kennis delen en anderen op het goede spoor zetten. Iedereen heeft zo zijn eigen motief om iets te doen. Voor de één is het het klimaat, voor een ander zijn het de stijgende energie- en gasprijzen en een derde vindt radiatoren heel lelijk.”

Felix vult aan: “Bij mijn eerdere werk als communicatieadviseur in een andere gemeente kreeg ik te maken met het werk van energiecoaches. Dat sprak mij zo aan, ook omdat ik zelf met het verduurzamen van ons huis bezig ben. Toen ik begin dit jaar dan ook las dat ook in Nieuwkoop coaches werden gezocht, heb ik mij aangemeld. Daarna heb ik de basiscursus gevolgd en ook nog aanvullende cursussen gedaan. En net als Mark wil ik graag mijn kennis delen met anderen en streven naar een duurzamere samenleving, te beginnen in onze eigen gemeente.”

Geen voorkennis nodig

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten als energiecoach. U komt in een enthousiast en warm team van energiecoaches die onderling veel ervaring uitwisselen. Voordat u aan de slag gaat, krijgt u in een gratis training uitgelegd wat u als energiecoach allemaal moet weten. Er is geen voorkennis nodig. Alleen enthousiasme en belangstelling.

Wordt u energiecoach? Dan krijgt u een vrijwilligersvergoeding. Naast een goede training wordt u in het begin begeleid door een ervaren coach. En u bepaalt natuurlijk zelf op welke momenten u beschikbaar bent voor adviesgesprekken met inwoners.

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie, neem dan contact op via info@gcnieuwkoop.nl.