Energie

Migael Hoogervorst tekende en ontwikkelde zijn eigen duurzame huis

Duurzaam wonen in een woning die je zelf hebt bedacht? Migael Hoogvorst deed het. Samen met zijn buren tekende en ontwikkelde hij, met behulp van een aannemer, een 2-onder-1-kap woning op een van de gemeente aangekochte kavel in de wijk Vivero in Langeraar, gemeente Nieuwkoop. Eind 2017 verhuisde hij met zijn gezin naar deze nieuwe woning, waar hij nu alweer bijna een jaar naar tevredenheid woont.

“Tijdens de bouw hebben mijn buurman en ik zelf de schil van de woning volledig geïsoleerd. De aannemer bood ons de mogelijkheid om de 12 cm dikke PIR-isolatieplaten zelf te bevestigen. De metselbaarden hebben we vooraf verwijderd om de beste aansluiting op de wanden te verkrijgen. Daarna werden de mes- en groefnaden en de bevestigingsgaten opgevuld en luchtdicht afgewerkt met een speciale aluminiumtape. We hebben nog wel voor een gasaansluiting gekozen. Een volledige warmtepomp (zonder gasaansluiting) met bronboring in de grond had ons anders nog circa €20.000 meer gekost. We hebben de subsidiemogelijkheden hiervoor dan ook niet eens onderzocht, omdat we de kosten voor compleet gasloos wonen te fors vonden. Het geld dat we daarmee uitgespaard hebben, hebben we geïnvesteerd in goede isolatie en de mogelijkheden om de reeds aanwezige warmte te hergebruiken.”

Hergebruik
“Door de warmte uit de afgezogen lucht te halen, voordat deze het dak wordt uitgeblazen, kunnen we met gebruik van een warmtepomp op elektriciteit, grotendeels het laagtemperatuur CV-systeem voeden. Onze lage temperatuur vloerverwarming (LTV) kunnen we per vertrek instellen en heb ik volledig zelf aangelegd, voordat de dekvloeren door de aannemer werden gesmeerd. Ik heb hier in totaal 1,6 kilometer slang voor gebruikt. Wij waren al gewend aan vloerverwarming en weten dat de opwarming langzaam gaat. Even de thermostaat 1 graad hoger zetten duurt een paar uur in combinatie met de LTV-warmtepomp. Voor het warme water uit de kraan – en als back-up voor het CV-systeem in hele koude periodes – hebben we dus nog wel een combiketel op gas in gebruik. We willen in de toekomst kijken naar de mogelijkheden om het warme tapwater via een zonneboiler te realiseren. Dan is de gasaansluiting echt alleen maar als back-up systeem nodig.”

Kennis
“Pas als je meer dan de vereiste EPC-norm investeert krijg je subsidie. Wij hebben voor een goede isolatie en luchtdichtheid van het huis gekozen met de beste kunststof kozijnen (HEBO) die er momenteel zijn. Dit, in combinatie met de Inventum warmtepomp, zorgt ervoor dat we de geldende EPC-norm hebben gehaald. Als we in de toekomst verder investeren, in bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler, is er wel subsidie mogelijk. Veel van onze kennis komt van internet, maar mijn buurman en ik hebben ook de ‘Batibouw’ beurs in Brussel bezocht. In het buitenland zijn ze echt wat verder dan wij.”

Comfort
“Wij hebben in niets ingeleverd op comfort, ten opzichte van ons vorige huis. Mede door de kozijnen van hoogwaardig, isolerend kunststof met triple glas en dubbele tochtstrippen houden we het in huis heerlijk behaaglijk. Koken doen we op elektra en zodra we meer inzicht hebben in ons stroomverbruik willen we ook investeren in zonnepanelen op het (garage)dak. Dan zijn we weer een stuk duurzamer. Er zijn nog wensen genoeg, maar we willen nu eerst de tuin aankleden en de bankrekening aanvullen. Voor wat betreft de tuin zorgen we ervoor dat het hemelwater en de in de tuin aangelegde drainage, uitkomen in de sloot. Er is veel opvang van water in deze nieuwe wijk gecreëerd. Afgelopen maand hebben mijn buurman en ik ruim 200m² gras gelegd, met beiden een inground trampoline voor de kids. Verdere uitbreiding van het groen vindt stapsgewijs plaats.”

Ervaring
“Het bouwen van een huis is een hele uitdaging. Zeker wanneer je het maximale uit je budget wilt halen en volledige inspraak wilt houden in de uitvoering. Voor ons is dit gelukt met een lokale aannemer, die nu ook enkele kavels verderop woont en dus onze buurman is geworden. Er zijn genoeg technische en financiële keuzes waar wij tegenaan zijn gelopen. Persoonlijk vind ik het verplicht opleggen van gasloos bouwen vanuit de overheid een goede keuze. Vanuit het bedrijfsleven, maar ook vanuit de consument wordt er dan geanticipeerd op nieuwe regels. Doe je dit niet op deze manier, dan zal er minder snel verandering plaatsvinden. Wij hebben veel gehad aan het bezoeken van beurzen en andere bouwprojecten in de regio. Zo kun je kijken hoe andere mensen hun keuzes gemaakt hebben en dit meenemen in je eigen overwegingen.”

“Onze vloerverwarming heb ik zelf aangelegd: er is 1,6 kilometer slang voor gebruikt”

Meld je aan voor de nieuwsbrief