Energie

Klimaatspel in Langeraar

Tijdens de braderie van Langeraar is het Duurzaamheidsplein al een aantal jaar een vast gegeven. Dit jaar vindt de braderie plaats op zaterdag 14 september van 10.00 – 17.00 uur. Nieuw dit jaar is de link met klimaatspel HIER begint het. Een interactief spel dat is ontwikkeld door klimaatstichting HIER en dat inspeelt op de uitdaging om anders om te gaan met energie.

Uitnodiging
Inwoners van Langeraar zijn onlangs via een brief uitgenodigd om deel te nemen aan het klimaatspel. Op deze manier wil gemeente Nieuwkoop bewoners op een laagdrempelige en leuke manier betrekken bij de uitdaging waar elke Nederlander mee te maken krijgt. Spelenderwijs worden deelnemers geïnformeerd over wat wonen zonder aardgas kan betekenen. Gedurende het spel kunnen zij bovendien aangeven op welke manier zij bij het proces betrokken willen worden. Ook vragen die het veranderingsproces oproepen kunnen in het spel gesteld worden. Met het klimaatspel wil de gemeente niet alleen de groene voorlopers, maar ook de grote groep daarachter bereiken en buurtinitiatieven stimuleren.

Hoe het werkt
Inwoners van Langeraar worden door deelname aan het spel gevraagd na te denken over wonen zonder aardgas. Met de eerste stap kunnen deelnemers inzicht krijgen in de mate van duurzaamheid van hun huidige woning. Ook wordt aan de hand van vragen bepaald welk van de vier “aardgasvrij-types” de deelnemer is: een doener of goedzak of juist een verbinder of vooruitloper? Na het invullen van die vragen, kunnen deelnemers zien welke types er in hun eigen buurt wonen en een teampagina aanmaken om contact te leggen met de buren. Door in buurtverband samen te werken aan toekomstige veranderingen, wordt de kans op succesvolle samenwerkingen groter.

Winkans
De volgende stappen in het spel zijn teamopdrachten. Om kans te maken op de hoofprijs van € 5000,- en andere leuke prijzen die elke maand verloot worden, wordt in de buurt in teamverband gespeeld. De eerste opdracht is gericht op contact leggen met een bedrijf dat de buurt kan helpen te verduurzamen. Dat kunnen de deelnemers bijvoorbeeld doen op het duurzaamheidsplein van de braderie! Bij de laatste opdracht is samenwerken met alle teamleden van belang. Met elke voltooide opdracht ontvangen de deelnemers lotnummers om zo de kans op de hoofdprijs te vergroten. Tijdens het spel is ook gemeente Nieuwkoop nauw betrokken, om vragen te kunnen beantwoorden maar ook de ontstane buurtinitiatieven verder te helpen.

Het klimaatspel is bedoeld om te informeren, te motiveren en te activeren en zorgt voor een lokaal initiatief met betrokken burgers en een faciliterende gemeente.

Meer weten?
Wilt u meer weten over klimaatspel HIER begint het? Kijk dan op https://www.hierbeginthet.nu/home Bent u woonachtig in Langeraar en wilt u alsnog deelnemen? Vul dan op de bovengenoemde website uw postcode in en sluit u aan bij uw buren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief