Goed nieuws als u de stap wilt nemen naar verantwoord onkruid bestrijden. Van 1 tot en met 20 mei kunt u namelijk uw huishoudelijke bestrijdingsmiddelen inleveren bij onze Milieustraat in Nieuwveen in ruil voor een onkruidborstel!

Waarom zou u eigenlijk uw bestrijdingsmiddelen inleveren? Dat is simpel! Chemische bestrijding is slecht voor onze leefomgeving (milieu) en die van dieren en planten. Het heeft een slechte invloed op de kwaliteit van de lucht, bodem en het water. Zo ook op het grondwater waar ons drinkwater van wordt gemaakt. Hierdoor zijn de filteringskosten hoger. Het veroorzaakt ook schade aan al het bodemleven (dieren) en andere planten. Het is daarom beter om op een verantwoordelijke, milieuvriendelijke manier onkruid te verwijderen.

Wethouder Antoinette Ingwersen zegt hierover: “Het is goed als we ons steeds meer bewust worden van de schadelijke gevolgen van deze middelen. Door uw chemische onkruidbestrijdingsmiddelen in te leveren in ruil voor een onkruidborstel draagt u bij aan het behoud van een gezonde en duurzame leefomgeving!”

Verantwoord onkruid bestrijden tips!

Maar hoe doet u dat dan? Dat is ook heel simpel. U kunt een onkruidborstel gebruiken om onkruid tussen tegels weg te halen. Of u kunt het onkruid met de hand verwijderen of met behulp van een schoffel of hark. Onkruid met lange wortels kunt u eenvoudig met een onkruidsteker of schep(je) weghalen. Verwijder goed de boven- én ondergrondse plantdelen, dit geeft onkruid weinig kans om terug te groeien. Voor wie echt niet zonder spuiten kan: kies voor biologisch afbreekbare onkruidbestrijdingsmiddelen. Lees de gebruiksaanwijzing goed door. Juist gebruik is veilig en zorgt voor een optimaal resultaat.

Onkruid voorkomen tips!

Door regelmatig uw terras te vegen kunt u onkruid voorkomen. Vegen maakt het voor onkruid lastig om te ontkiemen. Overweeg eens om een bodembedekker tussen de voegen te zaaien. Dit gaat gemakkelijk als de tegels iets verder uit elkaar liggen. Hierdoor kan water ook beter in de bodem zakken. Zaai een bodemdekker tussen de voegen, zoals kruiptijm, loopkamille of bonte salie. Dat staat leuk! Het beste wapen om onkruid tussen planten te voorkomen: zorg dat u geen stukken kale grond in uw tuin heeft door de bodem met planten te bedekken.

Doet u mee?

Kies voor verantwoord onkruid bestrijden en maak een afspraak bij onze Milieustraat(externe link) (Ampèrestraat 4, Nieuwveen) en kom langs. Lever uw bestrijdingsmiddelen in, in ruil voor een onkruidborstel. Zo slaat u twee vliegen in één klap: u zorgt voor een schone leefomgeving én u krijgt een handige tool om uw tuin of stoepje onkruidvrij te maken. Win-win, toch?

*Deze actie is alleen voor inwoners uit de gemeente Nieuwkoop en niet voor bedrijven.

*Eén onkruidborstel per huishouden en op=op.