Energie

Initiatiefnemer van lokale energiecoöperatie

Samen met vrienden en familie kwam Cor ’t Hooft op het idee om zonnepanelen aan te schaffen om zo een bijdrage te leveren aan een duurzamere maatschappij. Dit bleek echter niet eenvoudig.

Het begint allemaal met een goed dak, mensen die in een huurhuis wonen of zelf geen geschikt dak hebben kunnen, dankzij de postcoderoos (een postcoderoos is het gebied van aangrenzende postcodes) samen werken met iemand die zijn dak ter beschikking wil stellen.

Om gebruik te kunnen maken van de postcoderoos, richtte Cor zijn eigen energiecoöperatie op. Initiatiefnemer Cor ’t Hooft: “we beginnen klein maar hopen wel, verder uit te kunnen bouwen en dan ook te kunnen kijken naar andere vormen van alternatieve, duurzame energiebronnen. Het is mooi dat dit soort initiatieven vanuit de gemeenschap opbloeien en met lokale mensen wordt uitgewerkt. Ook goed om te constateren dat de gemeente dit soort initiatieven ondersteunt.

Met name de aanloopkosten voor het oprichten van een energiecooperatie bleken in de praktijk erg hoog. Alle betrokken instanties geven op hun website aan dat de regeling “Verlaagd tarief Energiebelasting” – ook wel postcoderoosregeling genoemd – een alom bekende regeling zou zijn. Echter, mijn ervaring is dat je bij alle betrokken instanties tegen een muur van onbekendheid aanloopt. Het hele proces is echt niet ingewikkeld, maar vraagt een lange adem om echt tot iets tastbaars te komen. Het uiteindelijk kopen en installeren van de zonnepanelen is de eenvoudigste stap.

Zelf heb ik 24 zonnepanelen en sinds oktober 2017 een zonneboiler en warmtepomp (in combinatie met een cv-ketel). Omdat ik de zonneboiler en warmtepomp recent heb laten installeren is het nog te vroeg om het effect te ervaren. Wel levert de warmtepomp al een flinke besparing op de gasrekening. Ben wel op weg naar nul op de teller maar zeker nog niet aangekomen. Het blijft met het continue gewijzigde beleid van de regering (b.v. toekomst salderingsregeling) nogal lastig te anticiperen hoe je ook in de toekomst energieneutraal kan zijn/blijven. Het kan nooit de bedoeling zijn dat iedereen z’n huis volbouwt met accu’s”.

Mensen met belangstelling kunnen contact met Cor opnemen: hooft451@planet.nl

Meld je aan voor de nieuwsbrief