Bouwen

Geert Martens over duurzaam wonen

Hoewel Geert Martens afgestudeerd theoloog is, heeft hij zijn hele leven in het bankwezen gewerkt. In 2002 ging hij met vervroegd pensioen en ging hij aan het werk als predikant. Tegenwoordig focust de sociaal betrokken Nieuwkoper zich volledig op zijn rol als duurzaamheidsadviseur. Hij houdt de ontwikkelingen op dat gebied nauwlettend in de gaten en adviseert bewoners over alle duurzame oplossingen die voorhanden zijn. Hij woont in de Vogelenbuurt Aardam-West in ter Aar, gemeente Nieuwkoop.


“Ik woon in een hoekwoning uit de jaren `70 en sinds 1978 houd ik een grafiek bij van mijn gas-, elektriciteit- en waterverbruik. Ik ben nu eenmaal gek op cijfertjes. Die cijfers leveren nuttige informatie op over verbruik en kosten. Mijn grootste ontdekking? Sinds mijn kinderen de deur uit zijn is mijn energieverbruik drastisch gedaald.
Dat was mijn eerste stap naar duurzamer wonen!”

Kou
“Ik zette mijn volgende duurzame stappen in 2011. De aanleiding was praktisch: de woonkamer was koud. Met een infraroodscan was duidelijk te zien waar de kieren en tochtgaten zaten. En dus werden de muren geïsoleerd. Vervolgens isoleerde ik het hele huis, plaatste ik zonnepanelen, werd er vloerverwarming aangelegd en schafte ik energiezuinige producten aan. In de afgelopen 5 jaar zijn mijn energiekosten daardoor voor meer dan de helft afgenomen. Ik denk dat mijn redenen voor verduurzamen herkenbaar zijn voor veel mensen: ik wil comfortabel wonen zonder kou, daarmee bespaar ik op de energierekening en dus in mijn portemonnee. En dat is dan ook nog eens goed voor het milieu. Wat mij betreft de enige logische volgorde.”

Zelf doen
“Het voordeel van al deze energiebesparende maatregelen is dat ik veel zelf heb kunnen (laten) doen. Wat ik niet zelf kan is gasloos wonen en dat is zo’n beetje de laatste stap die gezet kan worden naar een energie neutrale woning. Als ik aan de slag wil, weet ik niet precies wat er moet gebeuren, omdat alle informatie ontbreekt. Elke installateur heeft weer andere informatie en die informatie sluit niet op elkaar aan. Bovendien is die informatie selectief en wordt er geen integrale oplossing geboden. Kortom, het is nog pionieren. Het kabinet wil graag dat Nederland gasloos wordt. Daarvoor moeten ze huiseigenaren ontzorgen.”

Van individueel naar collectief

Het is mijn hobby om alles tot op de millimeter nauwkeurig uit te zoeken. Welke technische oplossingen er zijn, wat de prijsverschillen zijn, noem het maar op. Daarvoor rijd ik stad en land af. Ik maak als adviseur onderdeel uit van het verenigingsbestuur Vogelenbuurt Aardam-West en ben initiator van verschillende activiteiten. Onze wijk bestaat uit 98 huizen. Vóór mij had een bewoner al een actie opgezet voor vloerisolatie (zo’n 16 deelnemers) en zonnepanelen (9 deelnemers). Ook was vanuit de vereniging al een actie geweest voor schelpenisolatie in de kruipruimte. Al mijn kennis deel ik graag met anderen. Zo maak ik van mijn individuele wens om te verduurzamen een collectieve activiteit. Recent zijn daardoor bijvoorbeeld de kozijnen bij vier woningen vervangen tegen een aantrekkelijke prijs. Ik heb daar vooraf de mogelijkheden voor uitgezocht voor deze bewoners en hen bij mij thuis uitgenodigd om ze de zes verschillende duurzame kozijnen te laten zien, ze te informeren over de verschillen en hen van advies te voorzien. En heb ik ook een actie opgezet om gezamenlijk (nieuwe) spouwmuurisolatie aan te brengen (3 huizen), voegen vernieuwen, ‘zandstralen’ en impregneren van de muren (9 huizen) en dakkapellen plaatsen (7 huizen). Vanuit de vereniging kunnen we, bij belangstelling van meerdere huiseigenaren, offertes laten maken. Dat pakt meestal goedkoper uit dan een particuliere aanvraag.

Als het op duurzaamheid aankomt ben ik door eigen ervaring zeer enthousiast. Die ervaring deel ik graag met anderen. Wie advies wil over duurzaamheid of wil zien hoe ik mijn huis verduurzaamd heb, kan altijd bij me terecht!”

Het voordeel van energiebesparende maatregelen is dat je veel zelf kunt doen”

Meld je aan voor de nieuwsbrief