Op zaterdag 9 oktober kregen tijdens de feestelijke opening van vier verschillende postcoderoosprojecten de eerste twee energiecoaches hun diploma uitgereikt door wethouder Gerben van Duin. De Gebiedscoöperatie Nieuwkoop heeft de afgelopen twee jaar vier postcoderoosprojecten gerealiseerd. Met deze postcoderoosprojecten wordt via zonnepanelen op bedrijfsdaken duurzame energie opgewekt. Met in totaal 6 projecten wekt de coöperatie nu 580 MWh op, gelijk aan het gemiddeld jaarverbruik van ruim 200 huishoudens. Vanwege het coronavirus konden de laatste vier projecten niet eerder feestelijk geopend worden. Afgelopen zaterdag kwam hier verandering in en werden met een elektrische bus alle projecten bezocht door deelnemers en geïnteresseerden. Aan het einde van de tour werden in de loods van Van der Laan onder het genot van een hapje en drankje de eerste twee energiecoaches in het zonnetje gezet.

Het opleiden van energiecoaches is een samenwerking tussen de Gebiedscoöperatie Nieuwkoop en de gemeente. De Gebiedscoöperatie heeft actief gezocht naar enthousiaste vrijwilligers die geïnteresseerd zijn om anderen te helpen en inspireren voor verduurzaming van de eigen woning. Deze vrijwilligers krijgen kosteloos een opleiding tot energiecoach aangeboden via Hoom. De eerste twee energiecoaches zijn inmiddels gediplomeerd, maar er komen nog zeker zes coaches aan die binnenkort hun opleiding af zullen ronden. Bent u ook geïnteresseerd in duurzaamheid en lijkt het u leuk om energiecoach te worden? Meld u dan aan bij de Gebiedscoöperatie Nieuwkoop via de website GCNieuwkoop.nl(externe link).

Op dit moment wordt er aan een platform gewerkt waarop het voor inwoners mogelijk moet zijn om een afspraak in te plannen met een energiecoach. Medio december moet het platform af zijn en kan het in gebruik genomen worden. Energiecoaches kunnen dan bij inwoners thuis een ‘keukentafelgesprek’ voeren om in gesprek te gaan over het verduurzamen van de woning of te helpen bij vragen over duurzaamheid.

Het opleiden van energiecoaches is een succesvol project dat wij als gemeente samen met de Gebiedscoöperatie Nieuwkoop uitvoeren. De samenwerking is enorm waardevol want samen werken we zo aan een duurzame toekomst!