Energie

Duurzaamheidcentrale ter inspiratie

Op de Constructieweg 3 in Nieuwkoop is Duurzaamheidcentrale geopend. Op deze plek worden alle componenten gecombineerd die men in kan zetten om woningen en (bedrijfs)panden energieneutraal te maken. We spreken erover met Kors van der Wolf, initiatiefnemer.

“Samen met Dizzy Soederhuizen ben ik initiatiefnemer van de Duurzaamheidcentrale. Dizzy is de creatief, ik zorg voor de uitvoering en implementatie. We leerden elkaar zo’n 15 jaar geleden kennen in het kader van een project van Stichting Nederland Schoon. Beiden zijn we al langere tijd werkzaam in de duurzaamheidssector. We hebben veel vakkennis, contacten en ideeën. Dat brengen we nu samen in de Duurzaamheidcentrale.”

Eigen ervaring
“We weten uit eigen ervaring waar je tegenaan loopt bij het duurzaam verbouwen van een woning en hadden het idee dat dit veel beter georganiseerd kan worden. Waar een huiseigenaar behoefte aan heeft, is een integraal advies over het verduurzamen van de woning. En dat is bijna niet te vinden. Meningen van adviseurs lopen vaak uiteen en je praat met het ene bedrijf over isoleren en met het andere over de verwarming middels CV en/of warmtepomp. Waarom kan dat niet gecombineerd? En welke subsidie- en financieringsmogelijkheden zijn er? Je ziet door de bomen het bos niet meer.

Ik liep hier zelf in 2016 tegenaan toen ik een sabbatical van een half jaar nam om een bijgebouw van mijn woning, een voormalig postkantoor, te verduurzamen. Ik vroeg me af hoe ik het huis warm en comfortabel kon maken. Het was pionieren. Waar vind ik informatie? Welke materialen kan ik gebruiken? Welke oplossing is het beste voor mijn huis? Hoewel er veel op internet te vinden is, was er toen nog geen fysieke plek om dingen te zien en te ervaren. Die gaat er nu wél komen.” Want bij zo’n ingrijpende aankoop wil je vooraf dingen kunnen zien en snappen wat het doet.

Inspiratie
“Huiseigenaren, verenigingen van eigenaren, bedrijven en organisaties die meer willen weten over het verduurzamen van panden zijn in de Duurzaamheidcentrale van harte welkom. In de showroom kan men straks alle informatie over energieneutraal wonen vinden. Van isolatie tot vloerverwarming, van warmtepomp tot ventilatiesysteem en van zonnepaneel tot circulatiebuizen die het mogelijk maken om warmte uit de grond omhoog te brengen. Zo krijgen bezoekers een goed beeld van de techniek achter de producten. En raken ze geïnspireerd over alle mogelijkheden om een pand energie neutraler of zelfs energieneutraal te maken.”

Partners
“In het eerste kwartaal van 2019 gaan de deuren open, maar daarvoor moet nog wel veel gebeuren. We zijn in gesprek met mogelijke partners, die hun kennis en producten ter beschikking willen stellen. Dit varieert van aanbieders van warmtepompen tot financiële experts. Deze gesprekken leveren ook een hoop informatie op. Bijvoorbeeld dat de showroom heel praktisch ingericht wordt, gericht op de behoefte van de bezoeker. Het technische component komt bij veel mensen op de tweede plaats. De basisvragen die mensen hebben zijn: wat betekent dit voor mijn woning en mijn comfort. En natuurlijk: wat kost het en wat levert het op. En dat het integraal wordt aangepakt.

Daarnaast is er ook een nauwe samenwerking met de gebiedscoöperatie Nieuwkoop. Zo worden er zonnepanelen op de daken van onze centrale gelegd, om stroom te leveren aan mensen die in de omgeving wonen. Dit is mogelijk gemaakt door het Postcoderoos-project.”

Inrichting
“De inrichting van de showroom is praktisch. Er wordt gewerkt met clusters, bijvoorbeeld; verlichting, isolatie & ventilatie, vloer- & wandverwarming, de warmtepomp en zonne-energie. De verschillende fases van het verduurzamen komen duidelijk aan bod. Samen vormt het een integrale aanpak: dat is waar de Duurzaamheidcentrale voor staat. Het is voor mensen prettig om te weten wat ze de komende 5 tot 10 jaar kunnen doen om hun woning (gefaseerd) te verduurzamen.

Het begint met simpele stappen: het isoleren van je woning heeft direct effect op je energierekening. Een vervolgstap is om je energierekening te compenseren en dat betekent je het huis energieneutraal gaat maken. Daar kan de Duurzaamheidcentrale een advies en plan voor maken. We willen mensen inspireren door meer inzicht en overzicht te geven in alle duurzame mogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat ze (desgewenst met onze hulp) zelf aan de slag gaan met het verduurzamen van hun woning.”

“We willen mensen inspireren door meer inzicht en overzicht te geven in alle duurzame mogelijkheden”.

Meld je aan voor de nieuwsbrief