Energie

Duurzaam droomhuis voor Wim en Christine

Na 25 jaar in het buitenland keerden Wim en Christine weer terug naar Nederland. In 2016 zochten zij letterlijk stad en land af naar een geschikte woonruimte, maar zonder resultaat. Bij toeval zagen zij in de herfst van dat jaar een advertentie van gemeente Nieuwkoop, waarin bouwkavels in de nieuwe wijk en gasloze wijk Zuidhoek werden aangeboden. De plannen voor een duurzaam droomhuis werden gesmeed en sinds april van dit jaar woont het echtpaar er.

“Na de terugkeer in ons flatje hadden we enorme behoefte aan een ruimere woning. De insteek van de gemeente om Zuidhoek als duurzame omgeving te verwezenlijken, sprak ons erg aan. Wij zijn van mening dat, als we iets willen doen aan het CO2-probleem, we in eerste instantie het energiegebruik, waar we zelf direct verantwoordelijk zijn, zoveel mogelijk moeten beperken, weinig tot niet moeten vliegen en energie-neutraal moeten bouwen. Dit zijn bijdragen die onmiddellijk effect sorteren. Na een eerste gesprek met Peggy van Essen, verkoopadviseur vrije kavels van de gemeente Nieuwkoop, en een bezoek aan de locatie waren we direct enthousiast over de locatie en de mogelijkheden. Het bood ons de kans om iets nieuws te bouwen dat aan onze eisen voldeed.”

Kubistisch
“Na met een aantal architecten gesproken te hebben, besloten we in zee te gaan met architectenbureau Van Manen uit Noordwijk aan Zee. Dit bureau heeft, op basis van onze wensen en eisen en de richtlijnen van de gemeente, een ontwerp gerealiseerd. Uitgangspunt voor het ontwerp waren de door ons aangedragen plattegronden, een kubistische architectuur en de duurzaamheid-principes vanuit de gemeente. Daar hebben we een aantal prestaties en specifieke voorzieningen aan toegevoegd die we zelf gerealiseerd wilden zien.”

Eisen
“Het ontwerp moest een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) krijgen tussen 0 en 0,4. Die 0,4 is in lijn met voorschriften, 0 staat voor energie neutraal. Daarnaast moest het voorzien worden van een gebalanceerd ventilatiesysteem, een zogenaamde Warmte Terug Win (WTW)-installatie en een warmte- en koelingsinstallatie, door middel van een lucht-warmtepomp. Tot slot wilden we een zonnepanelen (PV)-installatie met opslagcapaciteit, die een neutraal energieverbruik zou kunnen benaderen en een verlichtingssysteem gebaseerd op LED.

De warmte- en koelingsoverdracht hebben we gerealiseerd door vloerverwarming in de woonruimte en ventilatie-convectoren in de slaapkamers. We hebben gekozen voor HR++ glas als standaard, aangevuld met triple glas voor de grote glasoppervlakken. Zo voorkomen we koudeval en daarmee een hoger energieverbruik. Vanwege het kubistische ontwerp is de gevel grotendeels afgewerkt met stuc, gecombineerd met hout. Aluminium kozijnen zorgen ervoor dat we het onderhoud tot een minimum beperken.”

Kennis
“De keuze voor deze materialen en methodes is ingegeven door mijn opleiding bouwkunde en mijn 35 jaar ervaring als manager in het onroerend goed in binnen- en buitenland. Ik heb geprobeerd om ervaringen en opgedane kennis zoveel mogelijk te integreren in het project. Wie minder ervaring heeft op dit gebied kan zich prima inlezen via internet, om een idee te krijgen van duurzaam bouwen en wat er zoal bij komt kijken. Voor de invulling van alle te treffen voorzieningen en het maken van keuzes is het raadzaam om iemand met specialistische kennis om advies te vragen.”

Bouw
“De woning is gerealiseerd door bouwbedrijf Verweij. Dit is een lokale aannemer die al een aantal woningen in Zuidhoek had gebouwd. Op het gebied van kwaliteit, veiligheid en het meewerken aan principes van duurzaam bouwen in het bouwproces, stak deze aannemer voor ons boven andere bouwbedrijven uit. In april 2017 is gestart met de bouw. Een jaar later, in april van 2018, werd onze woning opgeleverd. Ik heb zelf de bouwbegeleiding gedaan en, vooral door de goede keuze voor architect en aannemer, is het project voorspoedig en zonder problemen gerealiseerd, al liepen we door tekorten in vaklieden en materialen wel enige vertraging op door langere levertijden. Door de complexiteit van de installaties, die vaak hand in hand gaan met duurzaam bouwen, is het aan te raden om ook een installatie-adviseur bij het project te betrekken.”

Ervaringen
“Er zijn valkuilen genoeg in zo’n project. Er wordt nog altijd veel te licht gedacht over wat er allemaal bij komt kijken. Het is belangrijk om zelf goed te definiëren wat je uitgangspunten en wensen zijn en wat de prestatie-indicatoren moeten zijn. Het inschakelen van goede adviseurs is noodzakelijk. Wij hebben geen aanvullende wensen op het gebied van duurzaamheid meer, maar hadden bij een ruimer budget voor nog hogere isolatiewaarden van gevels en dak gekozen en hadden dan ook vloerverwarming gecombineerd met radiatoren voor de behaaglijkheid in de woonruimte.”

Advies
“Ik wil iedereen aanraden te lezen wat er te lezen valt over duurzaam bouwen. Daarnaast is het belangrijk een zo goed mogelijk programma van eisen te schrijven en een realistisch budget op te stellen. Bepaal wat noodzakelijk is en wat ‘nice to have’ is. Praat met verschillende partijen om vast te stellen of ze zich in je programma in kunnen leven, de nodige kennis en ervaring hebben en of ze in staat zijn je wensen binnen een gesteld budget te realiseren. Omring je met goede adviseurs, na een gedegen selectieprocedure, en zoek ook een aannemer op dezelfde gedegen manier. Check en praat op dit gebied ook zeker met referenties en stel geen onrealistische eisen ten aanzien van bouwtijd. Realiseer je dat goedkoop vaak duurkoop is. Gasloos bouwen betekent alles elektrisch. Afhankelijk van de gekozen installaties, apparatuur, keuken, etc. kan het elektraverbruik een dure grap worden. Naar mijn mening werkt dat alleen als er meer dan voldoende zonnepanelen worden geïnstalleerd. Zonder die panelen kun je je überhaupt afvragen hoe duurzaam je bezig bent.”

“De insteek van de gemeente om Zuidhoek als duurzame omgeving te verwezenlijken, sprak ons erg aan”

Meld je aan voor de nieuwsbrief