Energie

Bouw van 12 gasloze woningen

Naast het CPO-project ‘De Groene Koet’, vrije kavels en 25 koopwoningen, heeft de Gemeente Nieuwkoop nu ook een overeenkomst gesloten met Woningstichting Nieuwkoop voor de bouw van 12 gasloze sociale huurwoningen.

Gevarieerd aanbod in de wijk
Driekoppenland wordt een wijk met een gezonde mix van twee-onder-een-kap kavels, CPO kavels/woningen, vrije sector koopwoningen en sociale huurwoningen Dit is een wens van Stichting Driekoppenland, initiatiefnemer van de wijk. Voor de sociale huurwoningen is een overeenkomst gesloten met Woningstichting Nieuwkoop. “Wij zijn blij dat we in Woningstichting Nieuwkoop een partij hebben gevonden die wil investeren in deze duurzame wijk”, zegt wethouder Guus Elkhuizen.

Twee soorten huurwoningen
Woningstichting Nieuwkoop is onlangs begonnen met het ontwerpen van de huurwoningen. Tijdens het vooronderzoek leerde zij dat er in Noorden zowel behoefte is aan eenpersoons huurwoningen, maar ook huurwoningen voor gezinnen. Het ontwerp voorziet daarin, met vier zogenaamde beneden-/bovenwoningen op de koppen en daartussen acht gezinswoningen. “Zo kunnen wij zowel de kleinere huishoudens, als de gezinnen uit Noorden bedienen”, zegt Caroline Nolet, directeur-bestuurder van Woningstichting Nieuwkoop.

Landschappelijk ontwerp
De huurwoningen worden in nauw overleg met de landschapsarchitect van Driekoppenland ontworpen door Architectenbureau Guido Bakker. “De woningen komen bij de entree van de wijk en daarom vinden wij het belangrijk dat het een echte eyecatcher wordt en een toonbeeld voor de nieuwe wijk”, vertelt Nolet.

Uiteraard gasloos
Net als alle andere woningen in het gebied, worden ook de huurwoningen gasloos ontworpen. Hierbij vervangt een elektrische warmtepomp de Cv-installatie. Een elektrische warmtepomp is energiezuiniger dan verwarmen door middel van gas en veroorzaakt daarnaast geen CO2-uitstoot. De benodigde elektriciteit wordt mede opgewekt door zonnepanelen. Een warmtepomp kan dus heel duurzaam verwarmen en zelfs in de zomer koelen. De woningen zijn straks goed geïsoleerd en luchtdicht, zodat zij zo weinig mogelijk energieverliezen. 

Gebruiksgemak voorop
Bij het ontwerpen van de woningen houdt Woningstichting Nieuwkoop rekening met optimaal gebruiksgemak en comfort voor haar huurders. “Wij kennen onze huurders natuurlijk goed en houden rekening met hun wensen en gewoontes bij het ontwerpen van de woningen”, zegt Nolet. Zo krijgen de woningen in basis vloerverwarming, maar komen er convectoren op de plekken waar snel warmte nodig is. Dat is duurzaam én comfortabel.

Interesse? Nog even wachten
De huurwoningen worden naar verwachting in de tweede helft van 2019 op www.woningnethollandrijnland.nl aangeboden en zomer 2020 opgeleverd.

Bent u geïnteresseerd in een van de woningen? Schrijf u dan alvast in als woningzoekende op Woningnet. De gemeente en Woningstichting Nieuwkoop stellen in de loop van 2019 de regels op voor het toewijzen van de woningen. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief