Bouwen

Bouw energieneutrale woning Ruud en Pien Schrama

Ruud en Pien Schrama bemachtigden één van de laatste bouwkavels op het Parkeiland in Plan De Verwondering in Nieuwveen, gemeente Nieuwkoop. Hoewel dit deel van de wijk niet verplicht gasloos hoeft te bouwen, kozen Ruud en Pien bewust voor een energie neutrale woning die thans in aanbouw is. We vragen Ruud naar hun motivatie.

“Wij hebben bewust gekozen voor het bouwen van een zogenaamde nul-op-de-meter woning, omdat wij vinden dat er echt iets moet veranderen. We beseffen dat de aarde door alleen ons toedoen niet warmer of kouder wordt, maar met zijn allen hebben we daar wel invloed op. Wij nemen onze verantwoordelijkheid daarin door straks energie neutraal te wonen in onze vrijstaande woning op het middelste van drie wooneilanden in dit plan.”

Juni 2019:Update van Ruud en Pien Schrama

Het is juni 2019, onze “nul aan de meter” woning is aan de buitenzijde zo goed als klaar.
Behoudens de nokvorsten is het dak klaar. De zuidzijde is vrijwel geheel van geïntegreerde zonnepanelen voorzien (Solinso).
Afhankelijk van de lichtval is er nauwelijks verschil te zien tussen de pannen en de panelen.
Totaal zijn er 155 panelen geïnstalleerd, met ’n totaal vermogen van 13.175Wp.
Als de buitenzijde volledig af is, dan gaan wij op de laagbouw sedum aanbrengen: fraai, isolerend en waterberging.

Lees hieronder meer over de aanloop naar de bouw van de woning.

Voortraject
“Ruim een jaar geleden hebben wij de belangrijkste keuzes al gemaakt. Wij hebben een installatie-adviseur aangesteld die ons goed geholpen heeft. Vragen omtrent de isolatiewaarde, de capaciteit van de zonnepanelen en de warmtepomp zijn daardoor tot in detail beantwoord. Daarnaast hebben we naar volle tevredenheid veelvuldig gebruik gemaakt van het onafhankelijke Duurzaam Bouwen Loket dat door de gemeente is opgezet. Met input van de adviseur en dit loket hebben wij de goede keuzes kunnen maken.

Ik heb civiele techniek gestudeerd en heb tientallen jaren in de olie- en gasindustrie gewerkt. Door mijn technische achtergrond heb ik zelf ook goed kunnen checken wat de mogelijkheden zijn. Ik heb veel gelezen, ben meermalen op beurzen geweest – zoals de Eigen Huis beurs in Utrecht en de Energiebeurs in Den Bosch – en heb daardoor een goed beeld gekregen en voldoende kennis opgebouwd om kritische afwegingen te maken.”

Keuzes
“Soms waren die keuzes simpel, zoals die voor een warmtepomp en voldoende zonnepanelen. Andere ideeën zijn wel de revue gepasseerd, maar hebben de eindstreep niet gehaald. Onze kavel heeft een schuin talud met ideale helling aan de zuid- en westzijde. Die hadden wij vol kunnen leggen met zonnepanelen, maar daar hebben we om esthetische redenen niet voor gekozen. Omdat zonnepanelen op het dak ook mooi moeten zijn, hebben wij gekozen voor geïntegreerde zonnepanelen van Solinso in plaats van panelen bovenop de dakpannen. Dit is vrij nieuw. Het zijn zonnepanelen die je net als dakpannen over elkaar heen legt. Ze vervangen ook de normale dakpannen. Omdat we gekozen hebben voor vlakke antraciet kleurige pannen en zonnepanelen, zie je vanaf een afstand nauwelijks het verschil. De totale capaciteit is 12.500 kWh. Dat is iets meer dan we verwachten nodig te hebben. Alle apparatuur in ons huis is zo energiezuinig mogelijk is. Het gros is A++.”

Warmte
“De warmte in onze woning wordt geleverd door een aardwarmtepomp. Daar hebben we voor gekozen omdat dit minder lawaai maakt en minder onderhoud vergt dan luchtwarmte. Bijkomend voordeel is dat dit systeem in de zomer ook kan koelen. Ook de isolatie draagt hieraan bij. In de kelder is de Rd-waarde 4,24m² K/W. Boven de grond is de Rc-waarde 5,20m² K/W. Het schuine dak is voorzien van Unidek Aero 8.0 met een Rc-waarde van 8,0m² K/W. De aanbouw heeft een plat dak en is geïsoleerd met Kinspan Therma TR26FM met een Rd-waarde van 6,5m² K/W. Op het platte dak komt sedum. Het geeft extra isolatie, houdt regenwater vast én ziet er mooi uit. Het glas is uiteraard HR++ en heeft geen ventilatieroosters. Wij hebben gekozen voor balansventilatie. Feitelijk is dit een gesloten ventilatiesysteem waar eerst alle warmte wordt uitgehaald voor het naar buiten wordt afgevoerd, een zogenaamde Warmte Terug Win-installatie (WTW).”

Project
“Op dit moment worden de binnenmuren van de begane grond opgetrokken. Uiteindelijk wordt het een onderhoudsarme woning met gestuukte buitenmuren. Deze worden gesaust met KEIM-verf, een mineraalverf die onderhoudsarm en milieuvriendelijk is en lang meegaat. Voor de dakpannen hebben wij bewust voor beton gekozen. De productie kost de helft minder CO2 en door een speciale behandeling hebben ze de uitstraling van keramische pannen. Dat is het mooie van beurzen bezoeken: dan zie je de nieuwste ontwikkelingen op duurzaam gebied die ook nog eens minder belastend voor het milieu zijn en fraaier om naar te kijken.”

Ervaring
“Wij hebben dieper in de buidel moeten tasten dan vooraf gepland. We hadden een schatting gemaakt van de extra kosten om nul-op-de-meter te kunnen wonen, maar die kosten waren hoger dan verwacht. Over de technische en financiële impact is echt nog te weinig kennis bij architecten en aannemers. Veel is nog onbekend en ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Ondanks dat is onze doelstelling ruimschoots gehaald. Uiteindelijk hebben wij niet alleen een energie-neutrale woning, maar ook een mooie woning. Als we het over zouden doen, volgden we hetzelfde traject, maar met de kennis van nu zou het dan goedkoper kunnen. Terugkijkend zijn we zeer tevreden met het eindresultaat. Wij hopen in het derde kwartaal van 2019 onze intrek te kunnen nemen.”

Advies
“Ik kan natuurlijk niet in de portemonnee kijken van een ander, maar bij ons was de wens om nul-op-de-meter te wonen het allerbelangrijkst. Als ik realistisch ben, verdien ik de investeringen in deze woning niet binnen 10 jaar terug. Het is onze intrinsieke motivatie om duurzaam te bouwen, waarop deze keuzes gebaseerd zijn. Dat hoeft en kan niet tegen elke prijs, maar zou wel een sterke wens moeten zijn. Sommige duurzame maatregelen schieten hun doel voorbij. Kijk goed wat het oplevert en of dat het je waard is.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief