Natuur

Actie: ‘Tegel eruit, plant erin’

Wij nodigen onze inwoners graag uit om samen een eerste stap te zetten naar het vergroenen van hun tuin. Op zaterdag 31 oktober 2020 houden we een drive-through “Tegel eruit, plant erin” actie op de gemeentewerf (bedrijventerrein Schoterhoek 33 in Nieuwveen.   Van 09:00 – 13:00 uur ben je welkom om één tegel (minimaal 30×30 cm) of twee klinkers om te ruilen voor een gratis plant. Er kan gekozen worden uit drie verschillende vaste planten. De actie is uitsluitend voor inwoners uit de gemeente Nieuwkoop en op=op.

De ingeleverde tegels worden hergebruikt, wat deze actie ook nog eens duurzaam maakt. Met de stenen maken we een insectenmuur in de gemeente. Je kunt zelf ook aan de slag met de rest van de overbodige tegels uit jouw tuin. Gebruik ze ook voor een insectenmuur of voor het maken van een stapelmuurtje, plantenborder of bloembak.

Groen moet je doen

Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden in ons land. En in een snel tempo verschuift en verdwijnt het leefgebied van dieren en planten en verdwijnen soorten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat vooral de toename van verharding negatieve effecten heeft op de gezondheid van mens, dier en natuur.

Laten wij daarom samen het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving. De gemeente Nieuwkoop heeft zich daarom aangesloten bij Stichting Steenbreek. Samen met Stichting Steenbreek willen we je  enthousiast maken voor het vergroenen van je tuin. Met vergroenen wordt bedoelt dat er minder tegels in de tuin komen en meer groen. Maar ook andere groene maatregelen, die helpen bij het klimaatbestendig maken van jouw leefomgeving. Zoals een regenton in de tuin, het afkoppelen van het regenwater van het vuilwater riool, een composthoop, moestuin, groene erfafscheiding, een insectenhotel of groen dak.

Voordelen

Een groene tuin heeft veel voordelen:

  • Groen zorgt voor inspiratie, ontspanning en is goed voor de gezondheid;
  • Groen is geluiddempend en zorgt daardoor voor minder omgevingsgeluid;
  • Groen verbetert de luchtkwaliteit en verlaagt de concentratie fijnstof;
  • Groen zorgt voor schaduw en verkoeling;
  • Groen is een prettige leefomgeving voor vogels, insecten en andere dieren;
  • Groen neemt water op en zorgt ervoor dat wateroverlast en -schade vermindert.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief