Om de gevolgen van klimaatverandering, zoals heftige regen, hitte, droogte en de afname van de biodiversiteit (alle plant- en diersoorten, bacteriën en schimmels) tegen te gaan zijn wij aangesloten bij Stichting Steenbreek.

Deze stichting zet zich in om de leefomgeving te vergroenen. Door tuinen groener te maken worden ze klimaatbestendiger, mooier en vergroten ze het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige, groene en gezonde omgeving!

Waarom een groene tuin?

Een groene tuin heeft veel voordelen, zoals:

  • Groen zorgt voor inspiratie, ontspanning en is goed voor de gezondheid.
  • Groen is geluiddempend en zorgt daardoor voor minder omgevingsgeluid.
  • Groen verbetert de luchtkwaliteit en verlaagt de concentratie fijnstof (CO2).
  • Groen zorgt voor schaduw en verkoeling.
  • Groen is een prettige leefomgeving voor vogels, insecten en andere dieren.
  • Groen neemt water op zorgt ervoor dat wateroverlast en -schade vermindert.

Wat kunt u doen?

Vergroen uw omgeving! Hieronder delen we 10 tuintips waar u direct mee aan de slag kunt.

Tuintip #1: Tegel eruit, plant erin

Probeer in uw tuin zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen om van bovenstaande voordelen te profiteren. Uit onderzoek is gebleken dat tuinen met verharding net zoveel onderhoud met zich meebrengen als een groene tuin. U kunt bijvoorbeeld een border (vak met beplanting) in uw tuin maken. De rand van de border kunt u maken van de weggehaalde tegels. Dat scheelt weer geld. Vervang voor het planten wel altijd eerst het bestratingszand voor tuinaarde, zodat de planten de voedingsstoffen beter kan opnemen.

Tuintip #2: Geef aandacht aan de bodem van uw tuin

De bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van uw tuin. De kans is groot dat wanneer u tegels uit uw tuin haalt, er een laag zand onder ligt. Dit is niet geschikt voor planten. Spit daarom de zanderige toplaag goed door met de zwarte grond die eronder ligt. Meng tijdens het spitten ook wat compost door het zand heen. Hierdoor zullen de planten beter overleven, groeien en minder water nodig hebben. U kunt ook zelf compost maken van oud tuin- en keukenafval. Hier zitten veel belangrijke mineralen en bacteriën in. Ook in de borders (vakken met beplanting) kunt u blad en snoeiafval laten liggen. Zo maakt u een mulchlaag tussen de planten. Dit zorgt ervoor dat onkruid minder snel groeit en dat vocht minder snel verdampt. Op die manier hoeft u minder onkruid te wieden en water te geven.

Tuintip #3: Verwelkom dieren in uw tuin

Of u nu een grote of kleine tuin hebt, voor beide is het mogelijk om meer dieren in uw tuin te verwelkomen. Plaats bijvoorbeeld een vogelhuisje, vleermuis- of vlinderkast of bijen- en insectenhotel in uw tuin. De tuin hoeft ook niet al te netjes te zijn. U kunt blaadjes en afgestorven plantenresten laten liggen. Dieren halen hier voedsel uit of kiezen het als plekje om te schuilen. Ook helpt het om met gesnoeide takken een takkenril te maken. Dit vinden vooral egels een ideale schuilplek. Een klein waterelement doet wonderen en zorgt al snel voor libellen in de tuin, ook kunnen vogels en insecten daar water drinken.

Tuintip #4: Plant een (zuilvormige) boom

Van alle planten vangen bomen het meeste fijnstof (CO2) op. Daarnaast zorgen ze voor schaduw, verkoeling en geeft een boom wat meer privacy. Hoe groter de boom, hoe minder fijnstof in de lucht en hoe beter dit is voor het klimaat. Niet alle tuinen hebben ruimte voor een grote boom. Overweeg in dat geval eens om een zuilvormige boom te planten. Deze zijn vaak dicht vertakt en bieden wel schaduw, maar niet te veel. Goede voorbeelden zijn het zuilvormige krentenboompje, de zuilvormige amberboom of de smalle opgaande Japanse sierkers.

Tuintip #5: Plaats een regenton in uw tuin

Met een regenton in uw tuin kunt u zelf regenwater opvangen. Zo heeft u altijd een voorraad water voor uw (tuin)planten als het even niet regent. Regenwater is beter voor planten dan kraanwater. In regenwater zit namelijk minder kalk en mineralen. Om die reden is regenwater ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld ramenlappen, omdat het minder strepen achterlaat. Bovendien komt het schone regenwater dat u opvangt niet extra in het riool terecht. Zo wordt het riool (tijdens heftige regen) ontzien en hoeft het niet onnodig gezuiverd te worden.

Tuintip #6: Plant makkelijke planten in uw tuin

Bodembedekkers zijn lage planten die groeien in de breedte. Ze nemen daardoor een groot deel van de oppervlakte van de tuin in beslag. Deze planten bloeien over het algemeen jaren achter elkaar. U heeft er niet veel werk aan. Ze zijn daarom ideaal voor een groene, onderhoudsvriendelijke tuin. Een voorbeeld is de kruiptijm, loopkamille of bonte salie. Kies ook voor vaste planten in plaats van eenjarige planten. Vaste planten komen ieder voorjaar weer op waardoor u niet steeds nieuwe planten hoeft te kopen. Een bijkomend voordeel is dat de bodem hierdoor minder snel uitdroogt, waardoor u minder water hoeft te geven.

Tuintip #7: Maak het uzelf makkelijk

Ondanks dat een groene tuin makkelijk is in onderhoud, vergt het nog wel wat aandacht. Houdt daarom uw tuin regelmatig bij, zodat het werk te overzien is. Geef water als dit nodig is en verwijder onkruid zodra het verschijnt. Als u dat in het begin goed bijhoudt, scheelt dat een hoop werk in de toekomst. Daar zal u uzelf later dankbaar voor zijn.

Tuintip #8: Groen dak

Een sedum oftewel groen dak is een mooi gezicht en heeft nog meer voordelen. Zo gaat u dak langer mee, bent u beter geïsoleerd en beschermd tegen slechte weersomstandigheden, draagt u bij aan een gezonde leefomgeving en helpt u de biodiversiteit een handje. U kunt een groen dak op uw huis aanleggen, maar ook op een schuur, overkapping of garage

Tuintip #9: Afkoppelen regenwater

Op veel plekken stroomt hemelwater (regen) via de dakgoot en regenpijp rechtstreeks het riool in. Dat is jammer, want dit relatief schone water kan net zo goed de grond in zakken. Het scheiden van regenwater en het rioolstelsel wordt ook wel afkoppelen genoemd. Afkoppelen is beter voor het milieu. Bij heftige regenbuien wordt het riool minder (over)belast en hoeft het water niet onnodig gezuiverd te worden. Zuiveringsinstallaties presteren beter als het afvalwater minder verdund is door regenwater. Het principe is eenvoudig: de regenpijp afzagen, afdoppen en zorgen dat het regenwater in de bodem kan zakken, bijvoorbeeld door de aanleg van een gootje, vijver of droge, verlaagde plek in de tuin. Ook kan de regenpijp worden aangesloten op een regenton of in sommige gevallen op het hemelwaterriool.

Tuintip #10: Groene erfafscheiding

In plaats van een houten of stenen schutting kunt u ook hagen en struiken planten als erfafscheiding. Een groene erfafscheiding draagt bij aan een koelere tuin en zorgt ervoor dat regenwater makkelijk weg kan zakken. Daarnaast biedt het schuilplaatsen en voedsel aan allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren. Goede haagsoorten zijn bijvoorbeeld liguster, berberis, hondsroos, egelantier, kardinaalsmuts, meidoorn, Spaanse aak en de haagbeuk. U kunt ook een groene erfafscheiding maken door klimplanten te laten groeien tegen een hek of rek. Bijvoorbeeld hedera en blauwe regen of eetbare varianten zoals de braam, bes en druif.  

Wat doen wij?

In 2021 hebben we een aantal acties in het teken van Steenbreek georganiseerd. Zo kon u korting krijgen op een regenton, kans maken op een appelboompje door tuintips te delen en mee te doen aan de klimaatquiz. U kon een moestuinbak en het onkruid- of avontuurlijk tuinieren boek winnen. Tijdens de tegel eruit, plant erin actie was het mogelijk om drie tegels in te leveren in ruil voor een 3 vierkante meter tuintje met vaste planten. En tot slot een workshop insectenhotel maken en vogelhuisje beschilderen voor kinderen. Al deze acties zijn terug te lezen in de Groenspecials in Nieuwkoop Nieuws.